Цветното бъдеще на фасадите през погледа на специалиста

Вили Шпанринг е международно признат специалист по дизайн на цветовете. Работи в Баумит от 1988 г. Ръководител е на проектите за всички цветови каталози на компанията, разработени от 1989 г. до днес. Член е на BEF (Bund europäischer Farbdesigner – Съюз на европейските дизайнери по цветовете) – член на CMG (Color Marketing Group), която се занимава с международно изследване на цветовете. Членува и в IACC (International Association Of Color Consulting – Международна асоциация на консултантите по цветове). През последните три години работи интензивно по развитието на най-голямата цветова концепция за фасада в Европа Баумит „Life“, която съдържа 888 цвята! Въз основа на опита и работата си, Вили прави обзорен преглед на модерните цветове, с които ще се «обличат» фасадите на сградите в следващите години.

Основни цветове:
Крещящите цветове отстъпват на по-землисти, приглушени нюанси в сивата и кафявата гама. Сивите цветове имат свойството да подчертават архитектурата. Контрастите светло-тъмно ще играят все по-голяма роля. Все повече ще бъдат предпочитани много тъмните, почти черни цветове. Архитектурата и нейните цветови проявления ще се интегрират все по-успешно в околната среда чрез греещи, искрящи цветни тоналности.

Акценти:
Като акценти по фасадите ще продължават да се използват червените тонове, но доста по-пестеливо.

Материали и структури:
По фасадите ще бъдат влагани всякакви материали. Ще бъде реактивирана като дизайнерски елемент панелната фасада, така характерна за 70-те години.
Изключително на мода са камъните върху фасадата, но разположени на малки площи, например като акцент при входа или за облицоване на допълнителни обеми към основната сграда. Основните площи от тези фасади ще се изпълняват с мазилки в едра структура и светли цветове, чрез което се акцентира на сградния силует.
Вътрешните помещения, боядисани в силно блестящи тонове с металически отблясъци, ще привличат погледа към фасадата. При фасади с метален ефект, ще се търси ефектът „бронзиране”, а при други ще се търсят ефекти наподобяващи камък с напластяване на мазилката, което се постига с най-различни техники за шпакловане или нанасяне на лазурни покрития.
Най-общо може да се твърди, че оригиналният начин на полагане на различните материали се превръща във все по-важен компонент на крайното покритие. Това означава, че изискванията към мазачите все повече ще се покачват и ще се върнат стари техники на полагане на мазилки.