pixel

Устойчива боя за вътрешно и външно приложение

iStock

Ако искате да боядисвате по естествен и екологичен начин, трябва да използвате минерални бои. Но какво означава това и какви свойства има боята? Научете всичко, което трябва да знаете за варовите, силикатните и циментовите бои.

Най-важното накратко: съществуват три вида минерални бои: варови, силикатни и циментови бои. Всички те притежават свойства, които имат положителен ефект върху климата в помещенията. Работата с минерални бои обаче изисква много опит.

Какво представляват минералните бои?

Това са бои, които съдържат само минерални свързващи вещества като вар, силикат или цимент. В чисто минералните бои цветните пигменти също са неорганични. Въпреки това на пазара на строителни и специализирани продукти се предлагат и минерални бои с органични или неминерални свързващи вещества като пластмасова дисперсия. Те включват например силикатни дисперсии. Съгласно DIN 18363, за да се счита една боя за минерална, тя може да съдържа максимум пет процента органични свързващи вещества – въпреки това в търговската мрежа често се срещат бои с по-високо съдържание, които въпреки това се рекламират като минерални бои.

До 20-ти век за боядисване с минерална боя се използва предимно варова боя. Междувременно силикатната боя се превръща в по-популярния вариант, тъй като е устойчива на износване и атмосферни влияния. В същото време терминът „силикатна боя“ се използва като синоним за минерални бои, което изключва варовите бои.

Предимства на минералните бои

Благодарение на положителните си качества минералните бои стават все по-популярни. Те са особено подходящи за здравословни покрития в закрити помещения. Това се дължи на техните естествени и екологични компоненти и на факта, че не съдържат разтворители или вредни вещества. Освен това минералните бои са отворени за дифузия и дишащи, което позволява на стените да дишат и предотвратява образуването на мухъл. Високата стойност на pH противодейства на плесените и бактериите.

Pexels

Натуралните бои спомагат и за регулирането на климата в помещенията, като абсорбират и отделят влагата. Те са трайни и устойчиви на надраскване, защото се свързват здраво с основата. Така за разлика от емулсионните бои те не образуват дебел слой.

Но минералните бои имат и недостатъци. Те са по-скъпи от емулсионните бои и по-трудни за нанасяне. Освен всичко друго, естествените бои са по-малко покривни и трябва да се нанасят няколко слоя.

Области на приложение на минералните бои

Минералните бои могат да се използват както на закрито, така и на открито. Въпреки това при външната употреба има някои ограничения. Като фасадна боя е по-добре да използвате силикатни вместо варови бои. Те са по-устойчиви на атмосферни влияния. Предимството на силикатните бои е и това, че са устойчиви на ултравиолетови лъчи благодарение на течния калиев силикат като свързващо вещество. Във влажни помещения като бани или кухни може да използвате и двете бои. По същия начин силикатните и варовите бои са подходящи за жилищни помещения, тъй като могат да създадат балансиран климат в помещенията, което се дължи на дишащите им свойства.

В закрити помещения може да използвате боите за стени върху най-различни основи. Те включват бетон, гипс и мазилка на варова или циментова основа.

Снимки: iStock и Pexels

Може да харесате още...