pixel

В кои случаи да предпочетем гипсфазерните пред гипскартонените плоскости?

Knauf

По какво си приличат гипсфазерните и гипскартонените плоскости?

Естествени материали. Гипсфазерните и гипскартонените плоскости са изработени от естествени материали – гипс и хартия / целулозни влакна. Гипсфазерът е хомогенен материал, съставен от гипс и целулозни влакна. Гипскартонената плоскост е композитен материал, който представлява ядро от гипс между два слоя обработен картон.

Пожаробезопасност. И гипсфазерните, и гипскартонените плоскости са негорими и повишават пожарната безопасност на помещенията, в които са използвани.

Видове. Гипсфазерните и гипскартонените плоскости се произвеждат в различни видове, съобразени с целите и приложенията, за които да бъдат използвани – преградни стени, предстенни обшивки, мокри помещения, интериор, екстериор и други.

Финиш. И двата вида плоскости предлагат много възможности за естетично финишно покритие, съобразено с интериора на помещението – например с различни видове шпакловка, боя и други.

В кои случаи да предпочетем гипсфазерните пред гипскартонените плоскости?

Knauf

Гипскартонени плоскости

Здравина и товароносимост на стените

Интериорни стени. Стъпките при монтажа на двата вида плоскости не се различават съществено една от друга. Качествата, които отличават гипсфазера от гипскартона, са здравината във всички направления и повишената товароносимост на стените.

Окачването на мебели върху стената във всекидневната стая става възможно с използването на гипсфазерни плоскости Vidiwall. Механичната здравина на стените с плоскостите Vidiwall позволява конзолното окачване на тежки модулни секции и други мебелни елементи.

Стени в мокри помещения. За ремонт на мокро помещение се препоръчва Vidiwall HI + хидрофобизираща обмазка Флехендихт (Flächendicht ) + уплътнителна лента Knauf Flächendichtband в ъглите и еластично лепило за плочки на циментова основа, например Knauf Flexkleber. Това ще осигури дълготрайност на стените в помещение с повишена влажност. Особеност на гипсфазерните плоскости Vidiwall HI e тяхното допълнително импрегниране на повърхността. Това качество позволява плоскостта да бъде монтирана както в мокри помещения, така и на външни условия преди финишните фасадни слоеве или зад окачена фасада.

Фасадни стени. За фасадни стени се препоръчва система с плоскости Vidiwall HI с допълнително импрегниране на повърхността, което ги прави устойчиви на атмосферните влияния. Гипсфазерните плоскости са подходящи за изграждане на фасади на сгради както с бетонна и стоманена носеща конструкция, така и с дървена конструкция.

Представяме ви еднофамилна жилищна сграда, изпълнена с дървена конструкция и плоскости Vidiwall. Вижте повече тук.

Knauf

За бързо и качествено изграждане на сух под

За да направим под върху гредоред, дюшеме или подобни решения, е необходимо да бъдат използвани материали, които да не утежняват конструкцията. Изграждането на сух под с гипсфазерни плоскости Vidifloor осигурява здрав под с отлична топло- и шумоизолация, и не натоварва излишно основите.

Друго предимство на плоскости Vidifloor е, че подовете се изграждат бързо и по сух способ. Могат да бъдат монтирани без проблем върху основа от дървена конструкция – важно е единствено тази основа да бъде нивелирана, напр. със суха посипка Aquapanel Dry fill или Nivogran.

Сухите подове с гипсфазер са подходящи за поставяне на подово отопление, тъй като предлагат удобен вариант за прокарване на инсталациите в сухата посипка, без да е необходимо вкопаване и замазване на кабелни канали. Може да завършите пода от гипсфазерни плоскости с подова настилка по ваш избор – гранитогрес, ламинат и т.н.

Научете повече за гипсфазерните плоскости Vidiwall и Vidifloor, технически характеристики и тънкости при монтажа им – тук.

За повече информация и вдъхновения, разгледайте референтни обекти, изпълнени с гипсфазерни плоскости Кнауф – тук.

Може да харесате още...