pixel

Варненски архитект със световна номинация за „Къщата дърво”

Високотехнологичната реализация на арх. Борислав Игнатов, известна като „Къщата дърво” или „Къщата със зимна градина”, която вече беше отличена с приза за иновативност на Съюза на архитектите в България за 2010, сега е сред номинираните за Къща на годината 2010 на най-популярното в света електронно издание за архитектура WAN – World architecture news.

„Къщата дърво”, намираща се в околностите на Варна, е една съвременна устойчива еко концепция, която отчита особеностите на терена, използва възстановяеми енергийни източници и минимизира въглеродния отпечатък.

Професионалната общност е впечатлена от модела на дървото, която къщата следва – корените са 100-метрови геотермални сонди, които гарантират енергоефективно и незамърсяващо отопление за жилищните помещения и зимната градина, която пък оформя короната на къщата.

Арх. Борислав Игнатов признава, че вижда в номинацията признание за това, което неговото бюро е направило. „Вярвам в принципите на устойчивата архитектура. С „Къщата дърво” ние направихме един нов за българските условия проект. Радвам се, че и международната архитектурна общност оценява нашите идеи. Ще продължим да работим с респект към околната среда и в следващите си проекти”.

На 25 януари ще бъде следващата селекция, на 15 февруари ще бъдат обявени победителите в конкурса. „Къща на годината” 2010 на WAN се провежда в партньорство със Световната организация на архитектите UIA, в която членува САБ. Тази година са номинирани 88 еднофамилни къщи от цял свят, които защитават идеята за устойчива архитектура.

Архитект Борислав Игнатов е роден във Варна. Завършил е УАСГ в София през 1995 г. и Колумбийския университет в Ню Йорк през 2006 г. Работил е за няколко от най-големите архитектурни фирми в света, като „Perkins + Will Architects”. Преподавал е в Колумбийския университет. Лицензиран архитект е в САЩ и България.

DarikNews.bg

Може да харесате още...