Винилов сайдинг

За първи път виниловата облицовка (vinyl – вид пластмаса, винил; siding – от ам. обшивка) е представена в началото на 60-те години на миналия век в Америка. От тогава популярността й расте непрестанно. През следващите четири десетилетия този тип облицовка става доста известна не само на американския пазар за екстериорни облицовъчни материали, но и на световния.
Виниловият сайдинг представлява изработена от поливинилхлорид плоскост (панел) и се използва за „обличане” на сгради. Облицовката замества традиционните строителни мазилки и в същото време панелът е разработен така, че служи и за топлоизолация – при монтажа се полага задължително топлоизолационен материал. Освен това, виниловият сайдинг може да се полага както върху нови сгради, така и при стало строителство и вида на основата не е от значение – бетон, дърво, тухла и др.

Предимства
Поливинилхлоридът придава твърдост и здравина на панела и го прави издържлив на удари. Освен, че облицовките са здрави, те има още няколко характеристики, които ги правят толкова предпочитани. При тези панели е постигнат ефектът на “дишащата фасада” – няма пълно запечатване и се осъществява въздухообмен, благодарение на парапропускащото фолио, а това изключва всякаква възможност за задържане на влага. Сградата диша в посока отвътре-навън, като в същото време има нулева пропускливост отвън-навътре. Не по-маловажен е фактът, че виниловият сайдинг не изисква поддръжка, издържлив е на атмосферни влияния, не се нуждае от освежаване на цвета след време и е доста атрактивен на външен вид.

Монтаж
Монтирането на виниловият панел се състои от няколко основни стъпки. Първо към стената на сградата с дюбели се монтира вертикална дървена скара през 58-60 см. След това между летвите се запълва с минерална вата или друг топлоизолационен материал, а отгоре се покрива с паропропускащо фолио. Монтират се специални профили по ъглите около всички отвори (прозорци, врати и др.), след което се полагат и самите облицовъчни панели, като се започва отдолу нагоре. Плоскостите се захващат с крепежни елементи към скарата, както и един към друг чрез специалната технология за заключване.

Цветове
Панелите се предлагат в различни пастелни и земни цветове. По-светлите тонове, например, визуално ще направят къщата ви да изглежда по-голяма и ще създадат впечатлението, че тя стои на преден план в находящия се парцел, докато с тъмните ще постигнете обратен ефект. Бихте могли спокойно да комбинирате панели и аксесоари с различни цветове.

Дизайн
Възможностите за дизайн на екстериора са изключително много. Освен различните комбинации, които биха могли да се направят със самите панели (те могат да се полагат и хоризонтално, и вертикално), се предлагат и различни завършващи аксесоари – за обшиване на ъглите, на прозорците, первазите и др. Сайдингът придава завършен и много приятен външен вид на сградите.

Околна среда
При производството на виниловия сайдин се използва минимално количество суров материал. Всички отпадъци при обработката на панелите се използват за направата на новите, т.е. от завода не излиза скрап, а само готов, завършен продукт. Виниловият сайдинг е благоприятен за околната среда – при производството му не се замърсява въздуха, не окозва влияние върху глобалното затопляне. Панелите не се нуждаят от боядисване, измазване с различни мазилки или др. и това прави облицовките лесни за поддържане – само с вода или мек препарат за измиване. През последните няколко години виниловият сайдинг започна да добива популярност и в България.

Ето няколко практически съвета за поддържането на виниловата облицовка:

Експлоатация
– Покривайте виниловата облицовка ако боядисвате или почиствате с течен концентрат други части от къщата, за да не попаднат върху сайдинга. Също така, трябва да внимавате ако пръскате с препарати тревните площи около постройката или ако пръскате за насекоми.
– Виниловият сайдинг е изработен от органични материали и може да се разстопи, ако има пряк допир с някакъв горещ източник. Винилът е горивен материал, който обаче не се възпламенява лесно освен, ако е изложен пряко на пламъци от разгорял се огън или пожар. Производителите съветват в близост до къщи облицовани с винилови плоскости да няма барбекю, лесно запалими материали като изсъхнали листа или др.
– Виниловият сайдинг издържа средно от 70- 75°С. Когато температурата достигне тези градуси има възможност да се получат деформации. Ако при къщата има инсталирани сенници или паравани те може да спомогнат за намаляване на топлината при някакви екстремни температури.

Почистване
– Измиването става с мека кърпа или четка с мек косъм.
– Ако решите да почистите панелите с машина за измиване първо трябва внимателно да прочетете инструкциите на самата машина. Не насочвайте водната струя нагоре, за да не се събере вода между плоскостите.
– Малки петънца от кал или плесен може да се третират с някои почистващи препарати. За по-големите участъци може да направите разтвор от оцет (30%) и вода (70%).


Ако вече сте решили, че ще облицовате къщата си с тези панели може да се обърнете към фирми като Ви Ен Груп, Елнет България, Крейн България, Инвестинженеринг, Енти и др.