pixel

Влажна и замърсена със сол зидария

zidaria

Добре известен тип повреда при старите сгради е бялото оцветяване и лющене по външните стени. Тези повреди могат да възникнат независимо дали зидарията е измазана, от естествен камък или тухла. Ефектът често се подсилва от полагането на плътни саниращи мазилки, направени от портланд цимент. Саниращите мазилки имат смисъл само ако са нанесени върху суха зидария. Ако зидарията вече е мокра, се предотвратява проникването на влага отвън, но в същото време съществуващата влага вече не може да изсъхне.

Ако зидарията е твърде солена, солта се разтваря във водата и се просмуква навън или към по-високи зони с по-ниска влажност, където съществуват добри условия на кристализация. Порите в зидарията се стесняват допълнително от солените кристали и предотвратяват изсъхването. Увеличаването на обема на солените кристали уврежда мазилките и боите. Когато мазилката е унищожена и падне, този процес продължава в зоните на външната стена. Замръзналата влага през зимата също уврежда зидарията.

Мерки за саниране
За да се създаде концепция за обновяване, трябва да се провери какви са причините за увреждането от влага и соли.  Ако например има влага, трябва също да се монтира допълнително хоризонтално уплътнение или да се вземат допълнителни мерки за изсушаване. Трябва да се анализира степента на осоляване, за да може да се избере подходящата мазилка. В допълнение, повредената стара мазилка трябва да се отстрани на голяма площ, преди да се приложи възстановителната мазилка.

Саниращи мазилки
Системите за саниращи мазилки не трябва да се използват под ниво на земята; тук трябва да се вземат други подходящи мерки за запечатване. Саниращите мазилки имат лека, богата на пори структура с висока пропускливост на водна пара, която позволява на съществуващата влага да изсъхне. Обменът на водна пара се осъществява чрез груби, некапилярни пори, които не пропускат вода и / или солен разтвор. Солените кристали могат да се задържат в достатъчно големи пори, но не могат да блокират или предотвратяват дехидратацията там. Поради своята хидрофобност фините капилярни пори предотвратяват абсорбирането на влага отвън и в същото време проникването на водни или солни разтвори. Така от външната страна на мазилката не могат да възникнат концентрации на влага и повреди от замръзване. Солите не се неутрализират в зидарията, но се съхраняват, без да причиняват вреда.

Може да харесате още...

Izolacii.eu