Здравина, устойчивост и разнообразие в дизайнерските бетонови настилки на Semmelrock

Разговор с инж.Васил Попов – ръководител „Продажби”

Г-н Попов, представете накратко групата Semmelrock: 100 % дъщерна фирма на Wienerberger; водещ доставчик на висококачествени бетонови изделия в Централна и Източна Европа; от 50 години на пазара…Къде е мястото на българската фирма в международната компания?

Повече от 50 години Semmelrock Stein+Design налага нови тенденции и стандарти в областта  на производството на бетонови изделия. През 90-те години на ХХ век фирмата е семейно предприятие и регионален доставчик в Каринтия. В момента е международен концерн с представителства в единадесет страни от Централна и Източна Европа и над 1000 служители. Semmelrock вече е 100% собственост и част от семейството на Wienerberger. Особеното на Semmelrock Stein+Design е нейният регионален потенциал. Дейността й в България започва през 2009 г. с изграждане на производствената база близо до град Елин Пелин. Нашият стремеж е да се утвърдим като водещ доставчик на индивидуално съобразени бетонови настилки в България и по този начин да се превърнем във важна част от групата.

Специализирали сте се в разработването на иновационни бетонни блокчета. Модерните технологии придават допълнителни свойства на изделията с марка Semmelrock, които в крайна сметка „бетонират” нейния авторитет. Кое прави вашите продукти високоустойчиви и разпознаваеми?

На първо място първокласните местни и вносни суровини, внимателно подбирани и контролирани от нас. След това технологията за производство на базата на многогодишния опит на фирмата и технологичното оборудване на най-високо ниво. Не на последно място е нашето отношение към клиента – вниманието към него и стремежът да му бъдем максимално полезни. Защото един продукт е толкова добър, колкото са добри хората, които го представляват. Авторитет се гради с години и ние никога не забравяме това. Въпреки че фирмата е отскоро на българския пазар, все повече хора ни се доверяват и търсят нашите продукти.

Предотвратяването на пукнатини и деформации е изключително важно за продукти с външно приложение. Как го постигате?

Отговорът е – с качество!

Най-новите имена в продуктовата листа на Semmelrock са: Bradstone Woven – изкушение за любителите на необичайното; Bradstone Blue Lias – жива връзка между уменията на старите майстори и търсенията на днешните клиенти, Bradstone Travero – създадени, за да подсилят красивите акценти в градината. Кои качества на тези настилки ще ги наложат на пазара?

Това e серия бетонови изделия с визия на естествен камък, които са неговата алтернатива. При тях особено ясно са изразени предимствата на бетона по отношение на якост и дълготрайност, без да се губи естественото звучене на камъка от природата. С това даваме своя принос за опазване на околната среда. Многообразието от естествени форми и цветове на настилките, облицовките и допълващите елементи може да удовлетвори индивидуалните вкусове на проектанти и инвеститори. Не на последно място е конкурентната цена на Bradstone в сравнение с тази на естествения камък.

Високо качество + ниска цена е непостижима комбинация. Но тъкмо към нея се стреми потребителското търсене. Как уравновесявате тези две конфликтни тенденции? Какви са вашите средства за привличане на клиенти?

Здравите, устойчиви, с привлекателен дизайн бетонови настилки на пръв поглед изглеждат по-скъпи от обикновените. Но ако анализираме инвестицията в дългосрочен план, ще открием предимство, което въобще не е за пренебрегване. Бетоновата настилка с по-високо качество запазва своята форма, повърхностен слой и свежест на цветовете дори и след много тежки зими с ниски температури. Рискът от поява на пукнатини по повърхностния им слой е минимален, след като сме направили необходимото те да са монтирани съгласно указанията, дадени от производителя. В последното фирмата инвестира много – провеждаме обучения на нашите търговци и строители, предоставяме подробна техническа информация и детайли на проектантите, строителите и инвеститорите. Всичко изброено дотук прави цената атрактивна за нашите клиенти.

Най-продаваните настилки – сериите La Linia, Pastella, Rettango, Palio, City Top, Behaton – доказват, че интелигентната публика оценява  разнообразието в избора, което й предлагате. Но това не стига, за да неутрализира клопките на кризата. Как се борите с нея?

С безспорното качество на изделията, с все по-високото ниво на обслужване на нашите партньори, с професионализъм във всяка ситуация. Това е гаранцията за хората във време на криза. Точно кризата принуждава клиентите ни да преценяват много внимателно, преди да дадат парите си. Не възприемам вашето определение „интелигентна публика“ Смятам, че ние нямаме традиции по отношение на бетоновите настилки. Затова мисията на Semmelrock в България е да развие ново отношение към бетона, нова култура. Да докаже, че бетоновите изделия са всичко друго, само не скучни и еднообразни и да даде възможност на всички да се докоснат до „страстта към настилките от бетон“.

Навярно не е случайно, че Stein + Design е част от името на фирмата. Смятате ли, че акцентът върху дизайнерските характеристики на изделията Semmelrock е път към печеливши пазарни позиции?

Творческото начало може да се разгърне и в бетона. Определено многообразието от цветове, форми и структури е основен акцент в нашето присъствие на пазара. Но ще ми позволите една моя по-свободна интерпретация. Не забравяйте, че първата част е щайн, т.е. камък. За мен това означава здравина и дълъг живот на продукта. Смятам, че съчетанието „здравина+дизайн“ е верният път към успеха.

Производителите на гранитогрес конкурират ли ви? Или се надбягват помежду си в съседния коридор?

Нямаме допир с производителите на гранитогрес, защото става въпрос за коренно различни изделия. Разликата е в дебелината, в технологията на полагане и основата, в усещането за продуктите. Въпреки че има сходни тенденции на развитие по отношение на визията – цветове, формати – самата идея на масивните настилки е друга. При тях благодарение на подложния слой и водопропускливата фуга се запазва естественото дрениране на водата в почвата. Това има свои предимства както по време на експлоатация на площите (не задържат вода), така и по отношение на опазване на околната среда.

Passion for Paving – за страст ли става дума или за…търговски интерес? Как ще изглежда Semmelrock – България след 10 години?

Бих отговорил на този въпрос по следния начин: най-добри са тези, които имат невероятна страст към онова, което правят. Ние сме подвластни на страстта към настилките, към продуктите от бетон. Желанието ни е след 10 години марката Semmelrock Stein+Design да бъде утвърден еталон за високо качество и фактор, налагащ тенденции в дизайна на бетоновите изделия.

За повече информация и контакти – Земелрок Щайн Унд Дизайн.