pixel

“Зелен асфалт” охлажда училищен паркинг

Нещо светло зелено, което се напръсква върху асфалта, намалява температурата на паркинга с няколко десетки градуса – да, истина е и е нагледно приложено на пакринг пред колежа Робърт Л. Дъфи във Финикс, САЩ.

В края на миналия месец паркингът пред школото стана опитно поле за изпробването на “зелен асфалт” – бетоново-базирано рефлективно покритие, което охлажда асфалтовите повърхности в най-големия зной, за да ги направи по-трайни.

Зеленото покритие е нанесено върху паркинга с цел да докаже жизнеспособността на технологията пред градските ръководители и изпълнители. Като част от усилията си да бъде въглеродно неутрално училището иска прилежащият му паркинг да бъде по-хладен през лятото, за да се намали енергията, необходима за охлаждане на съседните сгради. В знойните летни дни температурата на асфалта достига до над 90 градуса, от което асфалтът започва да се размеква и деформира. Новата “супер настилка” може да намали температурите с 30 до 40 градуса.

Има обаче и по-реалистично приложение на зеленото покритие от това да охлажда паркинги. Става дума за т. нар. хладни покриви. Това са термочувствитени покривни покрития, благодарение на които даден покрив изменя цвета си – съответно и способността си да поема или отразява радиацията – според това колко слънчева светлина попада върху него и до каква степен го загрява. В горещите летни дни тези покрития се изменят към светли цветове, за да отразяват светлината по-добре. По-хладният покрив може да доведе до 10-15% спестяване на натоварването на охладителните системи в съответната сградаа.

Според някои разчети, ако три четвърти от комерсиалние сгради бъдат покрити с такива светлоотразяващи покрития, намаляването на натоварването на климатиците би било еквивалентно на свалянето на милиони коли от пътищата.

greentech.bg

Може да харесате още...