pixel

1 млрд. лв. за безплатното саниране ще стигнат само за подписаните договори

Започна вторият етап от държавната програма за саниране на многофамилните жилища. През миналата година беше заложен бюджет на стойност 1 млрд. лв., а в последните си дни на власт правителството на Бойко Борисов одобри началото на втория етап на програмата.

В нея са предвидени средства в размер на още 1 млрд. лв.

Новите средства обаче ще бъдат изразходвани за вече сключени договори, поради големия брой на подадени заявления. Предварителните разчети показват, че допълнителният милиард вече е резервиран, тъй като регистрираните сдружения са почти 3 пъти повече от сключените до момента договори, с които беше изхарчен първият милиард по програмата. Реално обаче исканията за финансиране са около 4 000, което означава, че най-вероятно тези, които са достигнали до този етап, ще се възползват от втория етап на програмата.

Сградите, които вече са поели към пълната промяна са почти 2 000. От тях 228 вече са абсолютно готови.

Всички, които все още не са подготвили документите си и не са подписали договор ще трябва да изчакат евентуален следващ трети етап на проекта за безплатно саниране към Националната програма за енергийна ефективност.

С парите всеки блок се топлоизолира външно, прави се ремонт на покрива, сутерена, подмяна на дограмата, ремонти по стълбищата, както и подмяна на електрическата инсталация, ВиК-мрежата и изолация на парното.

24chasa.bg

Може да харесате още...