pixel

149 млн. лв. ще инвестира в нови превозни средства Столичната община тази година

Столичната община планира да инвестира 149 млн.лв. за закупуване на нови превозни средства и за развитие на транспортната инфраструктура на града. От тях 54 млн. лв. са за основни ремонти, изграждане и реконструкции на улици и булеварди. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА, по време на представянето на бюджета на Столичната община за 2017 г., който предстои да бъде гласуван днес от Столичния общински съвет.

Столичната община планира да осигури допълнително 1,6 млн.лв. за локалната улична мрежа, обслужваща Северната скоростна тангента. 36,3 млн.лв. са предвидени за поддръжка и ремонт на квартални улици, като тези средства са с 1,9 млн.лв. повече от средствата за 2016 г.

Предстои закупуване на 13 нови трамваи и 30 нови автобуси. През тази година се очаква „Столичен автотранспорт“ да започне процедура за закупуване на още 120 автобуса на природен газ, съобщи кметът. За 2017 г. са предвидени основни ремонти на трамвайни трасета по бул. „Цар Борис Трети“, ул. „Каменоделска“, както и довършване на трамвайното трасе по бул. „България“.

Инвестициите в изграждането на третия лъч на метрото са в размер на 243,6 млн. лв., като 20 млн. лв. са средствата, които Столичната община предоставя от собствените си приходите. През тази година продължава строителството на седемте метростанции от третия лъч на метрото. Започва изграждането на още пет нови станции на бул. „Владимир Вазов“ и в кв. „Овча купел“ при Околовръстния път в „Горна баня“.

През тази година започва процедура за енергийна ефективност и ремонт на дворове на 24 детски градини и училища в районите „Красна поляна“, Илинден“, „Надежда“, „Връбница“, „Средец“, за което са предвидени 15 млн.лв.

Капиталовите инвестиции в екологията са общо 33,8 млн.лв. за първия етап за възстановяването на Западния парк, първият етап от облагородяване на парк „Въртопо“ в „Младост“ и ремонт на площада пред НДК. Продължава ремонтът на Зоологическата градина. Над 18 млн.лв. се предлага да бъдат инвестирани в рекултивация на старите депа за отпадъци и за закупуване на нова техника като част от мерките за осигуряване на екологична сигурност. 20 млн.лв. са отделени за отчуждаване на терени, което ще осигури изграждането на големите инфраструктурни обекти, посочи кметът Фандъкова.

publics.bg

 

Може да харесате още...