pixel

252 кв.м. двуетажната къща регистрира енергиен излишък

Справяйки се със сурова зима със заснежени слънчеви панели, Нулево-енергийната жилищна тестова сграда „NZERTF“ във Вашингтон завърши победоносно своето едногодишно изследване на способностите си за добив на енергия. Разположена на територията на кампуса в Националния институт за стандарти и технологии (NIST), тя бе подложена на компютърна симулация, за да имитира консумацията на енергия на традиционно четиричленно семейство. В края на своите първи 12 месеца къщата регистрира енергиен излишък – достатъчно голям, за да захрани електрическа кола за 2317 км пробег.

Със своите 252 кв.м. двуетажната къща е разработена така, че да изглежда като обикновен дом. Тя обаче функционира като лаборатория за изследване на чистата енергия. Много прилича на Honda Smart Home, комбинира стабилни земни температури с геотермални системи, за да сведе до минимум натоварването за отопление и охлаждане в цялата сграда. Друг фактор в цялостната енергийна ефективност е двойната й изолация, запечатана от специална обвивка, която – според изследователите – „се самолекува при увреждане“.

„Най-важната разлика между този дом и всеки друг дом, съвместим със сградния кодекс на Мериленд, е подобряването на термалната обвивка – топлоизолацията и въздушната бариера“, казва машинният инженер от NIST Марк Дейвис.

От юли 2013 г.,изследователският екип започна виртуалният експеримент чрез „преместване“ на едно виртуално семейство в дома. Компютърен симулатор имитираше консумацията на енергия в едно типично американско четиричленно семейство, в което всички обитатели извършват всички ежедневни дейности: къпане под душа, гледане на телевизия и зареждане на лаптопи.

Енергийното потребление на дома се оказа усложнено от един период на тежки климатични условия. В продължение на 38 дни през зимата 32-та фотоволтаични панела до голяма степен бяха покрити със сняг и лед, което възпрепятства способността им да генерират много енергия от слънцето. Въпреки това през 12-месечния период в нулево-енергийния дом са генерирани 13 577 киловатчаса енергия. Това надминава използваното от виртуалното семейството, което възлиза на 491 кВтч. Тоест, налице е излишък. Той, теоретично, би могъл да бъде използван за каране на електрически автомобил или да бъде подаден към електроразпределителната мрежа.

„Успяхме, при това с убедителна преднина“, каза Хънтър Фани, инженер-механик и ръководител на изследванията в NZERTF. Според него, оттук нататък работата на екипа е да разработи тестове и измервания, които да спомогнат за увеличаване на енергийната ефективност на жилищния фонд в страната и да подкрепят разработването и приемането на подобрения в сградните кодекси.

greentech.bg

Може да харесате още...