pixel

27 идейни проекти участват в конкурса за развитие на кв. „Капана“ в Пловдив

27 проектни предложения на организации от Пловдив, Варна, Чипровци и Русе за подали идейни проекти в направление „Капана: събития и намеси в градска среда“, на конкурса „Капана – квартал на творческите индустрии“.

Идейните предложения обхващат всички нива, заложени в условието на поканата – намеси в публична среда, градско градинарство, активно взаимодействие на участници, образователни инициативи, артистични намеси в градска среда, работилници и демонстрации. Това съобщиха от ръководството на фондацията. Периодът за реализиране на проектите е до май 2017 година. Журито е разписало препоръки до всеки от одобрените кандидати, като в петдневен срок всяка организация следва да уведоми фондацията за съгласие с условията.
Девет са проектите, които са одобрени за финансиране на проекта след приключване на третата фаза, на обща стойност 20 000 лева.

С обявяването на спечелилите конкурса стартира и специализиран уеб сайт информират организаторите във фейсбук страницата си.

Проектите с най-много точки извеждат важните за Капана теми и възможности. Това са фестивал „Капана е!“, ЛИЦА / FACES / CARAS, „Засади Капана“, „Моден капан“, „Празник в кутия“, Градско компостиране, Светът от птичи поглед – столиците като килим, Еко училище PLOVEDIV, „Огънят през вековете“. От фондацията очакват чрез одобрените идеи да се допълни идентичността на „Капана – квартал на творческите индустрии“.

Те са част от изграждането на новата визуална идентичност на кв. „Капана“, която цели да даде цялостен облик на ключовия за Европейска столица на културата 2019 проекти.

Проектът „Капана – квартал на творческите индустрии“ цели да развие потенциала на тази централна градска зона като място за изследване, иновации и експеримент в областта на културните и творчески индустрии и културния мениджмънт. Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата и попада в клъстера „Градски мечти“ за дългосрочни и устойчиви намеси в градска среда, преосмисляне и промяна на изоставени и забравени пространства и префукнционализирането им за целите на културата.

Може да харесате още...