pixel

400-годишен чифлик се превръща в нискоенергийна къща

sanierung

Над 400 годишен чифлик в Стригистал, Саксония вече отговаря на днешните стандарти.

През 2018 г. от мястото с площ 400 кв. м. са били заети само 25 кв. м. – достатъчно за една възрастна дама. Останалите помещения били в окаяно състояние. Дъждът безпрепятствено прониквал през четириметрова дупка в покрива.

Въпреки това, Йенс и Катрин Енсфелдер се осмеляват да обновят двуетажната сграда. Полуразрушеният чифлик е трябвало да се превърне в дом за тяхното шестчленно семейство, включително пет коня и три кучета. Това изисквало работа на пълен работен ден: електротехникът взел шест месеца отпуска, за да работи по проекта.

sanierung

„Нямахме друг избор, освен да изтърбушим напълно сградата“, казва Йенс Енсфелдер. Той бил изумен от разкриващата се гледка под старата мазилка: кръстосаните ребра на сводовете върху пясъчникови стълбове обхващали приземния етаж. Те били напълно скрити. Предишните собственици изградили стени между стълбовете, за да отделят избата за въглища, резервоара за отопление и тоалетната. Сводестият таван с височина 3,25 метра бил окачен с ПДЧ.

На горния етаж стените първо трябвало да бъдат освободени от съществуващата глинена и варова мазилка. „Оригиналните греди отдолу бяха като нови“, ентусиазирано разказва Йенс Енсфелдер.

sanierung

Изолирането на сградата отвътре била херкулесова задача. Каменните стени трябвало да бъдат изолирани в приземния етаж, както и гредоредът и таванът под неотоплявания резервоар на горния етаж. „Трябваше здраво да запретнем ръкави“, казва Анка Унгер, управляващ директор на UdiDämmsysteme в съседния Кемниц.

За неравните каменни стени подходящи се оказали изолационни плочи с интегрирано подземно изравняване (UdiIn Reco). Основната плоча с дебелина от четири сантиметра е допълнена от гъвкава подложка от дървесни влакна. която може да се използва за изравняване на неравности до два сантиметра.

sanierung

Eнсфелдер сам монтирал панелите с дебелина 100 мм вътрешно, използвайки патентовани регулируеми дюбели. За гредореда на горния етаж било необходимо изграждането конструкция от три части за стена. Основата е десет сантиметра дебел изолационен материал от дървесни влакна (UdiFlex) със затягащ ефект, за да се запечатат пространствата между рамките.

Пароизолацията UdiSteam предотвратява изтичането на топъл въздух през зимата. Системата се допълва от поддържаща мазилката плоча UdiSpeed​​с с дебелина четири сантиметра. Минералният хоросан (основен пълнител Udi) също е дишащ и устойчив на плесени. За дизайна на стените Енсфелдер се спрял на фина мазилка от естествена глина.

sanierung

Кръстният свод в приземния етаж е центърът на къщата днес. Кухнята, дневната и трапезарията преминават безпроблемно една в друга в помещението от 100 квадратни метра. Изолацията от дървесни влакна Udi в комбинация с подово отопление осигурява комфортен климат в стаята.

„Постигнахме целта си“, казва Йенс Енсфелдер. Днес 400-годишният чифлик има всички предимства нискоенергийната къща със здравословен вътрешен климат.

Може да харесате още...

Izolacii.eu