5 от най-екологичните строителни материали в света

1. Бамбук
Експертите по устойчивост, почти единодушно, са съгласни, че бамбукът е един от най-добрите екологични строителни материали на планетата. Нивото му на самогенериране е невероятно високо – за 24 часа някои видове растат до около един метър. Бамбукът има високо съотношение якост-тегло и изключителна издръжливост. Има по-голяма якост на натиск от тухлата и дори от бетона.

2. Корк

Подобно на бамбука, коркът е бързорастящ ресурс. Като кора на дърво коркът печели бонус точки за способността си да се събира от живо дърво, което ще продължи да расте и възпроизвежда корк. Коркът е гъвкав и еластичен, и възстановява първоначалната си форма след подлагане на натиск.

3. Реконструирани или рециклирани дърво и метал
Алуминият и стоманата са високоенергоемки материали поради количеството енергия, необходима за тяхното производство, като добив на руда, стопяване, формоване, както и транспортиране на сравнително тежки материали. Рециклираният метал е траен материал, който не се нуждае от честа подмяна. Дървесината има по-малка здравина и за това интегритета на всяко парче трябва да бъде оценен и подбран за съответния проект.

4. Сглобяеми бетонни плочи
Сглобяеми бетонни плочи се формират в завода на производителя и се доставят на цели секции до строителни площадки. Външните слоеве често са покрити с лек пълнител, като изолация от пяна. Други версии са направени изцяло от бетон, но имат големи кухи въздушни пространства. Сглобяемите стоманобетонни плочи обикновено се използват за стени и фасади на сгради, тъй като могат да издържат на всякакви метеорологични условия. Някои определени видове могат да се използват за подове и плоски покриви, особено покривни палуби.

5. Изолация от овча вълна
За разлика от често използваната изолация от фибростъкло или полиуретанова пяна, вълната от овце е напълно естествена. Материалът не се разлага толкова бързо, колкото други естествени изолационни материали, като сламата например. И в сравнение с някои естествени изолатори като памук, овчата вълна е по-често срещана, регенерира по-бързо и може да бъде добита по-лесно.

Може да харесате още...