pixel

Адвокат: Застрояването в ”Младост 1” няма да спре

Застрояването върху зелена площ в „Младост 1” няма да спира. Това обяви адвокатът на инвеститорите Явор Тенчев.
Преди ден живеещите в района застанаха срещу багерите и се обявиха против нова жилищна сграда. Тази нощ жители са дежурили на поляната, предвидена за застрояване. Имало е опити от строителната фирма да се върне на терена, но до конфликт не се е стигнало.

Оказа се, че два дни преди да влезе забраната на главния архитект за строеж е издадено разрешение на въпросната конструкция, която събори кмета Цвета Авджиева и предизвика предсрочен кметски вот там.

„Тук живущите сме против това застрояване. Ние сме тук, но има закони, които са против хората. Това е най-големият парадокс“, сподели жител пред Bulgaria ON AIR.

Адвокатът на фирмата изпълнител Явор Пенчев обаче е категоричен, че бъдещият строеж е абсолютно законен, тъй като е предвидена за построяване сграда в зона, съгласно устройствения план. По скици в общината още от 80-те години мястото е отредено за застрояване. Проектът бил освен за жилищна част и за детска площадка с малък парк.

По думите на адвокат Явор Пенчев в момента фирмата изпълнител е  заложник на политически интереси.

„От едната страна органите, които са издали всички разрешителни търсят начин, заобикалящ закона, те да бъдат отменени и строителството да бъде спряно, обвиняват ни в провокация.
От друга страна, новоизбраният кмет на район „Младост“ също ни обвинява в провокации. Реално инвеститорът гледа неговия интерес, стига той да е съобразен със закона“, настоя Пенчев.

„За нас действително е провокация, защото тъкмо когато хиляди сме заявили, че „Зелен „Младост“ трябва да бъде и ще го отстояваме, точно първият ден да започне да се строи – това за мен е провокация“, подчерта новоизбраният кмет на района Десислава Иванчева.

По думите й щом гражданите не искат строеж, ще се търси решение.

„Хората не са уведомявани. Ако бяха попитали хората тогава щеше да има решение. Строителните фирми също трябва да попитат администрациите дали е говорено с гражданите”, коментира още Иванчева пред bTV.

Днес Десислава Иванчева ще има среща с главния архитект на София, за да обсъдят как строителното разрешително да бъде отменено. Строежът на жилищната сграда е спрян физически, докато тече проверка.

Хората обаче се заканват да не спират с протестите, докато не излезе окончателно решение.

dir.bg

Може да харесате още...