Акустичен таван за метростанция в Доха

Vaulted Spaces

В столицата на Катар,  Доха стартира мащабна програма за модернизация. Част от нея е разработката на нова мрежа на метрото. За една от станциите, която носи името , холандската фирма UNStudio избира органичен дизайн, наподобяващ ислямската архитектура. Hunter Douglas Architectural изработват по поръчка конструкцията на тавана, която съчетава вдъхновена от ботаниката визия с перфектни акустични характеристики.

Vaulted Spaces

Vaulted Spaces

За основа на конструкцията служи равностранен триъгълник. Композицията на венчелистчетата се състои от изтеглена стоманена рамка с дебелина един милиметър. В тази рамка е вмъкната подобна на пчелна пита структура с дълбочина 15 мм и дължина 2,50 м. Тя е изградена от четири слоя: един от микроперфориран алуминий, друг – 13 мм алуминиев с конструкция на пчелна пита, перфориран алуминиев защитен слой и слой от шумопоглъщащо руно.

Коефициентът на звукопоглъщане на акустичните панели е αw 0,85. Осветителните тела са вградени между отделните венчелистчета. По този начин здравата конструкция допринася не само за добра акустика в помещенията, но и за осветлението на станцията.

Vaulted Spaces Vaulted Spaces

Може да харесате още...