pixel

Акустична изолация с руно от стари дрехи

Акустична изолация

Хората искат да бъдат облечени и за предпочитане в изобилие. Така планината от стари дрехи става все по-висока и по-висока. Университетът в Люцерн, швейцарската компания за рециклиране на използвани дрехи Texaid и компанията Coop си сътрудничат в изследователския проект Texcycle. Той търси начини за качествено рециклиране на използван текстил и по този начин да направи ресурсния цикъл по-устойчив. В процеса бяха създадени прототипи на прежди за тъкане на килими и руно, което може да се използва като акустична изолация.

Акустична изолация

Над една трета от използваните дрехи, събрани в Швейцария, са в твърде лошо състояние, за да се използват като стоки втора ръка. И този дял нараства, тъй като индустрията за облекло все повече обработва материали с ниско качество, които по-късно стават само за парцали за почистване. Идеите, разработени в проекта, започват още с процеса на сортиране. В момента използваните дрехи се сортират предимно според категориите дрехи като мъжки ризи, дамски панталони и палта. Сортирането по материал обаче би имало повече смисъл за по-нататъшна обработка на текстила. Продуктите с висок процент памук например могат да се сортират отделно, тъй като – колкото по-чист е материалът, толкова по-лесно е да се намерят възможни приложения.

Акустична изолация

Наред с грубата прежда за производство на килими, изследователи от отделите  използват къси влакна от рециклирания материал, за да произведат руно, което да служи като изолационен материал. То може да се използва при изолация на вътрешни помещения и на фасади. По време на разработването на прототипа се оказа проблем, че високите технически изисквания за строителни материали не се отнасят за индустрията за облекло. За да може даден материал да се използва в строителството, трябва да се докаже, че той не съдържа замърсители и не представлява опасност от пожар. Изследователите заявяват, че една от бъдещите цели на проекта е да се разработят фини прежди за производството на нови дрехи.

Акустична изолация

Може да харесате още...

Izolacii.eu