Акустичните плоскости Cleaneo влизат в българските училища

Фондация „Америка за България“ набира проекти за модернизиране на учебната среда в държавните и общински училища в България. Инициативата е част от конкурса „Училища на бъдещето”, по който през последните 6 години финансиране са получили 45 училища от цялата страна.Първото издание на конкурса през 2013 година привлича огромен интерес, като в него са участвали над 200 училища.

Не случайно на скоро на уеб страницата на 51 СУ ” Елисавета Багряна” беше обявено, че на Официална среща в чест на ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ, Съвета на Европейската научна и културна общност и Клуба на българския културен и научен елит, планират да бъде връчено на училището Отличието “ЗЛАТНА МОНЕТА” за принос към развитието на БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ. Усилията на училищното ръководство и на педагогическата колегия са насочени в превръщането на 51 СУ в сигурно, приветливо и желано място, в което децата и учителите прекарват от 5 до 10 часа на ден.

51 СУ се включва в проекта „Училище на бъдещето“, като получава финансов ресурс от фондация „Америка за България“ и с помощта на собствен бюджет се подобрява акустичния комфорт на части от сградата. Вредният шум и ехото, които масово се получават в класните стаи на повечето български училища, са основните причини за ниската концентрация на учениците и трудното усвояване на материала. В училището са ремонтирани 6 кабинета по народни науки, изградени са библиотеки, както и кътове за отдих. Ремонтирани са и санитарните помещения. Вложената сума е около 400 000 лв, като освен за добрия комфорт на учениците, средства са изразходени и за оборудване, което е едно от най-модерното.

Акустичните плоскости, произведени от Кнауф България, известни под марката Cleaneo Akustik, бяха избрани за монтажа на окачени тавани и на части от стените. Дизайнът на акустиката и библиотеките, които са изградени като преградна греда със стена, е на арх. Мирослав Виткинов . Изпълнителят на проекта, под вещото ръководство на инж. Емилия Иванов, е „Екомат България“ ЕООД. Всички използвани от строителя материали – акустични плоскости Cleaneo и гипсови строителни плоскости, конструкции и аксесоарите за монтаж, са доставени от дългогодишния партньор на Кнауф България – Юнг ООД.

Кнауф България подкрепя всички български директори, които искат да предложат най-добрите условия на своите ученици и учители. Екипът на компанията ще продължи да работи в посока повече училища да бъдат реновирани и да спазват изискванията за акустичен комфорт, както гласи Наредба № РД-02-20-03 за проектиране, изпълнение и поддържане на сгради за обществено обслужване в областта на образованието и науката, здравеопазването, културата и изкуствата, че има изискване за време за реверберация в учебните пространства.

Може да харесате още...