pixel

Архитект създава сграда без начало и край

Холандски архитект представи триизмерен принтер, определен от него като единствен по рода си, предаде Франс прес.

Устройството е разработено, за да може след няколко години в Амстердам да бъде построена сграда без начало и без край.

„То напомня обикновен принтер“, заяви ръководителят на проекта Ян-Яп Ройсенарс. „Но вместо мастило да се поставя върху лист хартия, се поставя течност върху слой пясък. Той се втвърдява там, където е поставена течността“.

Проектът, за който бе оповестено през 2013 г., е свързан с изграждане на сграда, която е с площ 1100 кв. м и с „безкрайна“ структура.

„Това ще е като Земята, която няма начало, нито край“, поясни архитектът. „Не се получава кръг, а лист на Мьобиус – математическа фигура, която има една-единствена страна“, добави той.

Новият принтер модел D-Shape е създаден в сътрудничество с италианския инженер Енрико Дини. Ройсенарс е на мнение, че в случая за пръв път принтиране е комбинирано с ползвана в автомобилостроенето роботизирана ръка.

Наслагвайки един върху друг тънки слоеве материя с дебелина 5-10 милиметра, устройството може да принтира елементи в 3D формат с дължина и ширина до 6 метра на базата на пясък, получен в резултат на раздробяване на скали.

Принтерът с дължина около два метра в момента се съхранява в склад в Амстердам, където са извършени последните тестове.

Екипът поддържа контакти с няколко потенциални партньори, за да може до няколко години да започне строителството на сграда, при което елементи, създадени с триизмерния принтер, ще се комбинират с други, произведени по традиционния начин.

„В сградата вероятно ще има експозиции, в нея може би ще бъдат изложени скулптури“, отбеляза Ройсенарс.

dariknews.bg

Може да харесате още...