pixel

Архитекти обявиха, че санирането може да е ключ за изход от икономическата криза

Подобряването на сградния фонд може да се превърне в ключ за извеждане на страната от кризата, заявиха в понеделник от Камарата на архитектите в България по повод Световния ден на архитектурата, отбелязван на 6 октомври.

„В деня след изборите е важно да се намери широк консенсус от всички политически партии. Една от темите за това съгласие е качеството на средата, която ни заобикаля. Подобряването на сградния фонд може да се превърне в ключ за извеждане на България от кризата в решаване на социалните и екологични проблеми и да стимулира българската икономика. Обновяването на сградния фонд ще създаде работни места и може да подкрепи малките фирми. Ще повиши конкурентоспособността на българските производители и ще намали зависимостта на страната от внос на петролни продукти“, се посочва в изявлението на камарата.

Според архитектите енергийната ефективност трябва да се превърне в стратегически приоритет и да бъде тема с ранг на национална сигурност.

В предизборната програма на спечелилата парламентарните избори партия ГЕРБ, която обаче не разполага с достатъчно гласове за самостоятелно правителство и ще опитва да на прави такова на малцинството, е заложено безвъзмездно подпомагане на гражданите за санирането на панелките с 2 млрд. лв. от държавния бюджет. Така ще се повиши енергийната ефективност на сградите, ще се осигури работа на редица строителни и обследващи фирми и ще се намалят сметките за ток, което пък ще намали социалното напрежение заради необходимостта от повишаване на цената на електроенергията за стабилизиране на отрасъла.

Камарата на архитектите призовава всички заинтересовани страни да обединят усилия за изграждане на нова, по-добра България.

mediapool.bg

 

Може да харесате още...