pixel

Балансиран климат в стаята с глинени панели

Lehmorange

Глината е естествен строителен материал със специални физични свойства и висока термична маса, подходящ за използване като елемент в системи за подобряване на климата в помещенията.

В областта на модерното и устойчиво интериорно строителство сглобяемите глинени строителни панели от Lehmorange са интелигентна алтернатива на конвенционалните строителни панели.

Колкото по-херметично е строителството, толкова по-голям е рискът от образуване на влага и мухъл, както и от появата на миризми и замърсители във въздуха. В този контекст редовната и систематична вентилация става все по-важна. Глината се оказва материал с талант по природа и бързо достъпна алтернатива на конвенционалните строителни плоскости, като се счита за най-стария строителен материал в историята на човечеството.

Глинените панели на Lehmorange са подходящи за използване в целия интериорен дизайн – както за стени, така и за тавани. Те са напълно сухи и подобно на гипсокартон могат лесно да се монтират.

Топлина и влага в баланс

Глината се счита за „тежък“ строителен материал и затова съхранява топлината. Тя се нагрява бавно и също така бавно се охлажда – фактори, които имат положителен ефект върху климата в помещенията както през лятото, така и през зимата, а по този начин и върху физическото благосъстояние на обитателите.

Освен високия капацитет за съхранение на топлина, глинените вътрешни стени ефективно свързват влагата във въздуха. Глината е отворена за дифузия и може да абсорбира излишната влага – съществен фактор, тъй като влажността на въздуха определя по специален начин дали човек се чувства комфортно в една стая. Твърде ниската влажност изсушава лигавиците и насърчава проникването на вируси и бактерии в човешкия организъм. Експертите препоръчват относителна влажност между 40 и 50 процента – стойности, които вътрешните стенни системи, изработени от глина, могат лесно да постигнат.

Ако е прекалено влажно за по-дълъг период от време, може да се появят повреди от мухъл, който често остава незабелязан. А имунната защита на страдащите от алергии може да бъде отслабена. Вътрешните стени, изработени от глина, ефективно предотвратяват подобни рискове за здравето и са подходящи за използване във влажни помещения като бани.

Глината защитава дори от излъчване

От началото на пандемията темата за концентрацията на замърсители във въздуха на закрито се премести в центъра на обществения интерес. Ако няколко души са в непроветрено помещение за дълъг период от време, концентрацията на CO2 може да се повиши до ниво, което е вредно за здравето. Благодарение на специалните си свойства глината е в състояние да намали съдържанието на CO2 във въздуха. Тя също така абсорбира миризми и по този начин гарантира, че хората се чувстват комфортно в една стая. „Глината защитава дори от високочестотното електромагнитно излъчване на смартфони и WLAN връзки. Поради многото положителни свойства, ние обичаме да я наричаме Allrounder в областта на интериорните стени“, обобщава Томас Бадер, управляващ директор на тухлената фабрика Leipfinger-Bader, към която принадлежи Lehmorange.

Може да харесате още...