pixel

Българинът има нова култура в търсенето на жилище

Вече говорим за нова култура в търсенето на жилище – все повече се търси нов продукт на пазара, отговарящ на по-високи качествени изисквания, енергийна ефективност, нова социална и жилищна среда, гъвкавост и функционалност в разпределенията на жилищната площ, представителни общи части. Това обуславя тенденцията българинът все повече да се интересува от покупка на новостроящи се жилища, включително на зелено, когато изборът в една сграда е най-голям.

Това коментира Ирена Перфанова, председател на Управителния съвет на Националното сдружение Недвижими имоти (НСНИ).

Отчита се ръст в цените, на места в столицата – до десет на сто, като цените за двустайни и тристайни жилища в София варират между 800 евро и 1400 евро за квадратен метър в зависимост от квартала, етажа, лукса, транспортните връзки, инфраструктура, допълнителни екстри, гледки и много други фактори.

От началото на годината досега средният ръст на цените при сделките с жилищни имоти е около 5-6 на сто, каза Перфанова. Доходността от инвестициите в жилищните имоти запазва параметрите си и е между 4 и 6%, което вече е над нивата на предлаганите лихви по депозитите.

Раздвижването на имотния пазар води и до увеличаване на броя на агенциите за недвижими имоти, коментира Перфанова. Поради липсата на регулация не е известна статистика за броя на физическите лица, които упражняват тази дейност, а агенциите са около 2500-3000.

Агенциите се оплакват от некоректност в сектора, а хората – от некачествена услуга, но по думите на Перфанова има дефицит в информираността на потребителите относно това как правилно да общуват с агенциите за имоти, така че взаимно да защитават своя интерес и да изграждат доверие помежду си.

dariknews.bg

Може да харесате още...