pixel

Българинът обича да ремонтира сам дома си

Близо 80% от българите извършват домашните си ремонти сами или с помощта на близки и приятели. Това показва любопитното проучване, проведено през юли 2015г. от Bluepo!nt по поръчка на Mr. Bricolage. Изследването обхваща 2060 пълнолетни българи чрез персонални интервюта. Целевата група включва мъже и жени на възраст 18 – 60 г., посещавали поне 3 пъти в рамките на последната година магазини, продаващи стоки за ремонт и поддръжка на дома и градината. Проучването е национално и обхваща градовете, в които присъства Mr. Bricolage: София, Плевен, Русе, Добрич, Варна, Бургас, Пловдив, Благоевград.
.
Най-разпространени са леките ремонти, обхващащи смяната на осветителни тела, пердета, килими и декоративни елементи, които допринасят за уюта на дома. 38.1% от анкетираните са реализирали подобен проект през последните 12 месеца, а 29.1% планират такъв за следващата година. Смяната или изграждането на отопление и климатизация са осъществени само от 6.1% от запитаните.

За ремонтните дейности българите най-често се съветват с приятели и познати или търсят идеи и информация онлайн. Въпреки това интернетът все още е непопулярно място за пазаруване на такъв тип продукти: само 7 % от анкетираните купуват необходимите артикули онлайн. Най-предпочитаното място за такива стоки си остават големите вериги.

 

Може да харесате още...