pixel

Българите са заели от банки 8.7 млрд. лева за жилища

Жилищните кредити, отпуснати от банките в България, са в размер на 8.734 млрд. лв. в края на юли. За година обемът на ипотеките е пораснал символично – с 0.6%, показват сборните данни на БНБ. Движението нагоре е очаквано – много анализатори вече предсказаха, че спадащите лихви ще насърчат покупката на апартаменти и инвестирането в къщи.

Лихвите влияят по две линии. От една страна, заемите поевтиняват и стават по-достъпни. От друга страна, лихвите по депозитите се сринаха и вече са толкова ниски, че все повече хора предпочитат да потърсят по-доходоносно приложение на спестяванията си. Една от възможностите е да се купи имот и ако сумата не стига, тя може да се допълни със заем. Потребителските заеми възлизат на 7.279 млрд. лв. и дори леко се понижават спрямо юли 2015 г. – с 1.1 на сто.

Статистиката за юли, както и за предишните месеци показва като цяло застой на кредитирането, но това вероятно се дължи на стрес тестовете. Следващите данни – след успешното приключване на “изпитната сесия” за банките – ще са по-интересни и по-показателни.

Оценката на активите обаче вече даде резултат в друго измерение – качеството на портфейлите на банките се подобри. Делът на лошите и преструктурираните кредити спада и вече е под 22 процента – за първи път от 2011 г. насам.

pariteni.bg

 

Може да харесате още...