pixel

България ще бъде най-новият член на световната инициатива „Зелен град“

Сред първите й приоритети са кампании за намаляване на праховото и шумовото замърсяване в българските градове; изграждането на повече зелени покриви, зелени стени и зелени училищни дворове

България ще бъде най-новият член на световната инициатива „Зелен град“. На специална конференция на 29 май в София ще бъде обявена платформата „Зеленият град – България“.

Съюзът на ландшафтните архитекти и Асоциацията на производителите на декоративни растения, които инициират създаването в България на платформата „Зеленият град“, ще обявят първите й приоритети: кампании  за намаляване на праховото и шумовото замърсяване в българските градове; изграждането на повече зелени покриви, зелени стени и зелени училищни дворове; регулативни промени, които биха спомогнали тези амбиции да се осъществят по-бързо. Платформата е отворена за членство. Идеята е институции, общини, бизнеси, неправителствени организации и дори обикновени граждани да работят заедно в името на голямата цел българските градове за станат по-зелени.  Двама холандски експерти Леон Смет от Anthos, холандската Кралска търговска асоциация за декоративни растения  и Берт Грифиун, експерт по озеленяване, ще представят тяхната платформа De Groene Stad и ще споделят практически опит за реализирането на зеления град.

Инициативата „Зелен град“ възниква през 2002 година по време на Флориада, световен фестивал на цветята, който се организира веднъж на десет години в Холандия. За дванадесетте години на своето съществуване концепцията е възприета в много страни в Европа и света като Германия, Франция, Великобритания, Китай, Сингапур, Канада, Италия, Испания, Унгария, където „зеленото“ трайно навлиза в дневния ред на властите, бизнеса и обществото. Холандия продължава да има водеща роля в „Зелен град“, залагайки на обществен диалог, научен подход и целеви финансови инструменти. Съчетан с насърчаването на електрическия транспорт и възобновяемите източници на енергия, „Зеленият град“ води до забележителни резултати, информира agro.bg.

Философията „Зелен град“ има няколко измерения, преплетени в цялостна визия за града: икономика, здраве, чистота, уют и наслада от средата, в която хората живеят и работят. Имотите в „зелените” райони са по-скъпи и привлекателни за хората в сравнение със сивите квартали. Зелените покриви и стени намаляват разходите за отопление през зимата и за климатици през лятото, спомагат за намаляването на рисковете от наводнения в градовете. Зеленината се бори успешно и със замърсяването на въздуха. Дървета, храсти, цветя и дори мъхът помагат за пречистването на фините прахови частици, които са основният източник на замърсяването на въздуха в много европейски български градове. Пациентите се възстановяват по-бързо, ако гледката от прозореца им е зелена, жителите на зелените квартали боледуват по-рядко. В паркове и градинки хората общуват по-често и се сближават по-лесно. Концепцията за „зелен град“ се основава на разбирането, че това не е лукс, а печеливша инвестиция.

Инициативата “Зелен град“ е разработила специален наръчник „Зелен град“, представящ политики, инструменти и технически решения за озеленяването на градовете. Той показва нагледно, че инвестицията в изграждането и поддържането на зелената инфраструктура не е неоправдан разход, а носи добавена стойност от социална, икономическа и екологична гледна точка.

Може да харесате още...