pixel

Български е първият в света 100% екологичен, негорим и биоразградим топло- и шумоизолационен материал

decibel

Българска фирма създаде първия в света 100 процента екологичен, негорим и биоразградим топло и шумоизолационен материал, съобщиха от Професионалната асоциация по роботика и автоматизация.

DECIBEL е българска инженернo-производствена компания, която е единственият производител на системи за звукоизолация и акустика в България. Компанията е основана през 2012 г., а през 2014 г. инвестира в собствена фабрика в Ботевград, където на 2000 кв. м и до днес произвежда своите продукти, с цел да задоволи търсенето на потребителите за качествени, достъпни и акустично тествани и сертифицирани системи. Продуктите на дружеството са създадени от акустици и са тествани по Европейски стандарти.

Успех след 3 години експерименти и изследвания

На 2 юни DECIBEL получи дългоочаквана новина, че заявката им за патент върху най-устойчивия изолационен материал, патентован някога, е приета. Новата им интелектуална собственост е в резултат на 3 годишни експерименти, изследвания, тестове и подготовка за входиране на патента.

Според информация от фирмата, потвърдена и в патентните книжа, става дума за революционен материал във формата на панел, изработен от 100% екологични суровини, които освен, че са изцяло разградими имат свойството да обогатяват почвата, когато бъдат изхвърлени в нея.

Основните характеристики на материала са неговата добра топлоизолация, шумоизолация и шумопоглъщане, въздухо и паропропускливост, антифунгицидност, хигроскопичност и твърдост.

Топлоизолационните му характеристики са сравними с тези на стиропора, шумоизолационните му са сравними с тези на дебелите предстенни обшивки, паропропускливостта му е като на каменна вата, не е хигроскопичен за разлика от повечето изолационни материали и е нечуплив, което го прави лесен за монтаж без нуждата от конструкция.

От компанията заявиха, че монтажът му ще се осъществява чрез директно лепене на екстериорни и интериорни стени и тавани, както и като подподова изолация. Модификациите на материала ще включват готови цветове, както и възможност да се боядисва или финишира с мазилка. Засега компанията не разкрива суровините, които ще ползва, но подчерта, че повечето от тях се набавят в България и са 100 процента възобновяеми.

Предстои изграждането на нова фабрика

Производството на материала вече е факт във фабриката на DECIBEL в Ботевград, но от компанията споменаха, че предстои изграждане на нова фабрика, специално за новото им откритие. В момента компанията изпълнява тестова поръчка от 500 м² за топло, шумо и пароизолация на частен паркинг във Виена.

Интерес към продукта и компанията има от няколко инвестиционни фонда в САЩ, Германия и България. От компанията смятат, че това е една необходима и липсваща крачка към по-зелено и устойчиво бъдеще в строителния сектор.

БТА

Може да харесате още...

Izolacii.eu