pixel

Банкя ще създаде нова балнеоложка зона

На състоялата се в град Банкя Балканска кръгла маса, посветена на иновациите в спа и уелнес индустрията, кметът на града Рангел Марков обяви намерението на Столична община и район „Банкя“ да насочат усилията си към създаването на нова балнеоложка зона на курорта в полите на Люлин планина.

Съществуват обективни предпоставки за това пред Банкя да се открият нови хоризонти. Общата територия на тази зона е 350 дка и след нейното урегулиране ще бъде създадена възможност за привличане на инвестиции, свързани с водолечение, тъй като се предвижда създаването на две връзки със съществуващите каптажи с минерална вода. Налице е необходимият воден ресурс, тъй като общият дебит на минералните водоизточници е 25 л/сек. В момента от тях за балнеолечение и за бутилиране на минерална вода „Банкя“ се използват 7,5 л/сек. Остават свободни 17,5 л/сек, които могат да се използват в бъдещата балнеоложка зона. Зоната е едновременно близо до „Пътеката на здравето“ и най-богата на билки Люлин планина, а така също и до обновения център на града, където със създаването на новата Пешеходна зона, възможностите за  приятно прекарване на свободното време са чувствително нараснали.

Балнеоложката зона е разположена в периметъра на проявление на т. нар. Роза на ветровете, където въздухът периодично се обновява от слизащите от Люлин планина въздушни маси, богати на отрицателни йони и озонирани много над нормално съдържимото. Фитонцидите, отделяни от боровите гори, и ароматичните вещества от билките на планината ще превърнат въздуха на това място в мечта на урбанизираните хора отблизо и далеч.

Така, съчетавайки балнеология с климатолечение, Банкя, заемала по-скромно място в годините на прехода като курорт, може да се превърне във водеща балнеоложка и климатична дестинация.

fakti.bg

Може да харесате още...