pixel

Безумен зелен мост над Темза получи одобрение и разгневи хората

Той наистина изглеждаше като една прекрасна идея. Зеленият мост над Темза, който ще е свързва двете части на Лондон, ще бъде същинска зелена градина. Актрисата и еко-активистка Джоана Лъмли и звездният архитект Томас Хедъруик планираха и проектираха този прекрасен пешеходен мост над Темза. Преди борени дни той получи одобрение за строеж от местните власти. Сред тя е и кметът Борис Джонсън.

На пръв поглед всички трябва да са във възторг от това. Кой би могъл да бъде срещу такова хубаво нещо?

В действителност се оказва, че много хора са много ядосани заради моста, при това по доста правдоподобни причини.

Мостът струва 274 милиона долара. Естествено, това са публични средства. Освен това ще се дават по 5 милиона долара всяка година за поддръжката му. А тези пари биха могли да отидат за по-полезни неща като транспорт и социални жилища.

На лошо място е. Намира се само на няколко крачки от моста Ватерло, който има и големи пешеходни ръкави. Какъв е смисълът от два моста един до друг?

Пречи на исторически гледки. Уникалният изглед от моста Ватерло над Темза към емблематичните сгради в далечината, сред които и катедралата Св. Павел, ще бъдат закрити. Местните културни комисии са разстроени от одобрението за проекта.

Ползването му ще бъде силно ограничено. Макар че е одобрен именно защото е „обществено удобство“, той ще е в такава роля доста малко. Ще бъде затворен 12 дни в годината за „частни дейности“. Велосипедистите изобщо няма да бъдат допускани. Групи от над 8 човека също няма да бъдат допускани заради „риск от протести“. Ще бъде затворен вечер и през нощта.

greentech.bg

Може да харесате още...