pixel

Бивша императорска резиденция, реновирана с пълнеж от керамзит

Kramp & Kramp

В продължение на много години последният германски император Вилхелм II използва двореца Бад Хомбург за своя лятна резиденция. Той е отсядал в кралското крило, чиито тавани с дървен гредоред наскоро бяха реновирани с керамзит Liapor.

Самият замък е построен между 1679 и 1686 г. като дворец на ландграфовете на Бад Хомбург и е една от първите раннобарокови резиденции. Те пребивават в замъка до 1866 г. След това имотът става пруски и служи като лятна резиденция на кайзер Вилхелм II.

Въпреки че голяма част от историческата структура на замъка е станала жертва на разрухата на времето, императорските апартаменти в кралското крило днес все още са идеално запазени. Стаите са проектирани изцяло в стила на вилхелминския домашен интериор и предлагат уникална представа за периода около 1918 г.

За да се съхрани това съвременно свидетелство за потомците, преди десет години започнаха мащабни ремонтни и реставрационни дейности в жилищните и репрезентативните помещения на кралското крило. Един от акцентите при мерките, извършени под ръководството на Държавната агенция за строителство и недвижими имоти на Хесен, е ремонтът на тавана между втория и третия етаж.

След обновяването на тавана възниква въпросът как най-добре да се запълнят пространствата между гредите. Проектантите и клиентът взимат съзнателно решение в полза на сухия пълнеж с керамзит от Liapor.

„Пълнежът с насипен керамзит Liapor беше идеален от гледна точка на структурата и строителната физика, тъй като е изключително лек и облекчава натоварването на основната конструкция, за да се минимизират по-нататъшните пукнатини в историческите тавани“, казва Нилс Бруне, ръководител на проекта в Kramp & Kramp GmbH + Co KG.

В замъка е използван около 40 м³ насипен сух пълнеж от Liapor F3 (размер на зърната 4-8 мм) като несвързан пълнеж от керамзит. Това означава, че реновираните тавани с дървени греди са запълнени със средна височина на слоя от около десет сантиметра. Сухото състояние на керамзитовите топчета Liapor позволява да се работи много бързо и ефективно.

Друга причина за избора на насипния керамзит Liapor е, че той е естествен, чисто минерален строителен материал. От гледна точка на своите строително-физични характеристики той идеално съответства на вековната строителна тъкан и има също толкова дълъг експлоатационен живот.

Всички ремонтни дейности са завършени наскоро. Дворцовият комплекс, включително паркът с площ от 13 хектара, отново е отворен за посетители през цялата година.

Снимка: Kramp & Kramp

Може да харесате още...