pixel

Близо 16% от българите вече живеят под наем

„Моят дом е моята крепост“ важи за все по-малко българи. У нас осезаемо спада делът на хората, които живеят в собствено жилище, и обратно, расте процентът на наемателите.

Преди години заедно с румънците бяхме начело в европейската ранглиста с над 90%, а вече сме чак на шесто място с 84.3% от населението, обитаващо собствени апартаменти и къщи. На практика излиза, че над 15% от българите живеят под наем.

Румъния и сега №1 в Европейския съюз по този показател с 96.1%. Следват Словакия (90.3%), Литва (89.9%), Хърватска (89.7%), Унгария (88.2%). Това показват статия на Инфограф, подготвена по данни на Евростат.

Тенденцията, която се очертава за България, има своето обяснение. Все повече хора напускат родните си места и домове в търсене на работа. Когато си намерят препитание, най-често се налага да заживеят под наем. Данните на Евростат показват, че има и увеличение на българите, които живеят в нов апартамент, заложен пред банка и купен със заем.

Намаляващият дял на хората, живеещи в собствени имоти, може да се обясни основно с миграцията към по-големите градове и столицата, което е свързано и с увеличението на процента от населението, живеещо в ипотекирани жилища, посочва Инфограф.

Повишаващият се стандарт на живот в София и напливът на хора към столицата водят до изграждането на нови жилищни кооперации, а купувачите на апартаменти обикновено теглят ипотечни заеми, поясняват още експертите. Прогнозата е, че и в следващите години групите на живеещите под наем и на изплащащите ипотеки за нов дом ще се умножават.

Според Инфограф не само за България, но изобщо за Стария континент основната тенденция от 2010 г. насам е процентът на живеещи в собствен дом да намалява. За тези 4 години делът на европейците, които не притежават жилището си, е спаднал с 0.6 процентни пункта. Рекордьор в това отношение е Германия, където почти половината население живее под наем.

Над една четвърт от населението на ЕС (27.1%) живее в собствен дом, който е ипотекиран и за който трябва да се плащат погасителни вноски по заем. А 43% са в жилище, което е напълно изплатено и не е обременено с тежести, показват данните на Евростат.
Любопитно

Почти 40% от германците живеят на свободен наем, а малко под 10% ползват ведомствени жилища и се радват на преференциални, облекчени наеми. В Холандия, Дания, Швеция делът на хората, които си наемат „покрив“ на пазарни цени, също надхвърля 30%. 4 от 10 граждани на ЕС живеят в апартаменти, а 33.7% – в самостоятелни къщи. Най-голям процент обитават апартаменти в Испания – 66.5%, и Латвия – 65.1 на сто. А в Хърватия рекордните 72.6% живеят в къщи.

segabg.com

Може да харесате още...