pixel

Боята като изолационен материал

dye

Благодарение на една специална добавка, боите могат да функционират и като топлоизолационен материал. Гениалната идея е на Дмитрий Щукин, професор по химия в университета в Ливърпул.

Тъй като боите с добавки не променят външния вид на сградата, за разлика от други изолационни решения, те са подходящи и за защитени сгради като паметници на културата. „Подобен терморегулиращ състав при боите може да се използва при стари сгради, за да се подобри тяхната топлинна ефективност, без да се засяга архитектурния стил или историческото наследство, нито да се компрометират други функции“, казва Щукин.

Това е възможно благодарение на така наречените материали за фазова промяна. Те абсорбират и съхраняват топлината чрез промяна на тяхното физическо състояние, т.е. преминават от твърдо към течно състояние. Ако вечер стане хладно, те променят състиянуето си и отделят топлина. Ако на следващия ден грее слънце, фазата се обръща.

Материалът е познат от малките възглавнички за затопляне на ръце с гелообразно съдържание. Задействано от механичен стимул, то се втвърдява и отделя топлина. Подходящи за тази цел са соли и органични материали като парафини и мастни киселини.

Щукин избира солените хидрати, поради ниската им цена и способността им да съхраняват големи количества топлина. „Те обаче са много трудни за капсулиране, защото са корозивни и се разтварят във вода“, казва той. Ученият и неговият екип заобиколят този факт, като затварят солените хидрати в полимерни обвивки. Те ги предпазват от околната среда и в същото време им позволяват да реагират контролирано на топлината.

Може да харесате още...

Izolacii.eu