pixel

Четвъртият по големина висящ мост в света в Измитския залив беше пуснат за движение

Четвъртият по големина висящ мост в света в Измитския залив беше открит от турския президент Реджеп Ердоган, предадоха агенциите.

Мостът е дълъг 2682 метра. Строителството му отне около три години. Изградена е връзка с магистралата „Анадола“ с дължина 384 километра. Построен е и 49 километра скоростен път в сложен участък. Цялата инвестицията е 9 милиарда долара.

Съоръжението е част от трасето Гебзе–Орхангази-Измир. Магистралата ще скъси разстоянието между Истанбул и Измир със 140 километра, оформяйки байпас при залива на Измит, пише „Дейли Сабах“ (Daily Sabah).

С пускането на съоръжението пътуването между Истанбул и Измир на Егейско море ще се съкрати от девет на по-малко от четири часа.

Връзката е изградена в исторически район, преминава през Измитския залив в индустриалните северозападни части на страната.

Мостът носи името на основателя на Османската империя „Осман гази“ (Завоевател).

Това е е поредният от редица мегастроежи в Турция. Ердоган се ангажира с редица амбициозни проекти, преследвайки целта си да направи страната една от десетте водещи икономики в света преди навършването на 100 години от основаването на съвременна Турция през 2023 г.

„Трябваше да построим този мост поне преди 50 години“, каза Ердоган по време на откриването на съоръжението в четвъртък.

Той и премиерът Ахмет Давутоглу се пуснаха първи по знаковия мост „Осман Гази“. Ердоган шофираше мерцедеса по новия „османски път“, отбелязват турските медии.

През март Ердоган направи първа копка и на последната част от мост на стойност 3 млрд. долара, свързващ азиатската и европейската част на Турция.

Предстои и изграждането на ново летище и воден канал в Истанбул.

mediapool.bg

Може да харесате още...