pixel

Циментови шпакловки от Марисан – здравина и стабилност за външни основи и при мокри помещения

marisan

Шпакловането е най-често срещаният  метод за постигане на равна, гладка и устойчива повърхност, предразполагаща надеждното полагане на последващо покритие. Наред с това обаче, качествената шпакловка притежава и редица други свойства, включително:
– здравина и устойчивост на напукване;
– нулево свиване и резистентност на движения в основата;
– висока адхезия към различни повърхности;
– лесно нанасяне и обработваемост.

Шпакловането е изключително отговорна задача, която трябва да гарантира пълното усвояване на качествата на крайното покритие и естетичния външен вид на довършителните работи. В случай, че тази задача се подцени и шпакловането не се извърши правилно или пък се работи с некачествени продукти, се рискува компрометиране облика на повърхностите в помещението – дефект, който дори и най-скъпоструващата боя не може да преодолее.

Проблемите от некачественото шпакловане

Целта на процеса по шпакловане е да се оформи здрава и равна основа с добра попиваща способност, която да предразполага комфортното нанасяне на последващото покритие. Много често обаче, поради една или друга причина, като например неспазване технологичните изисквания на продуктите или избор на нискокачествени шпакловки, тази цел става невъзможна.

Проблемите, които могат да последват от проблеми в етапа на шпакловане, включват:
– стени и тавани с неравна и груба геометрия;
– образуване на светлосенки и други визуални дефекти;
– разход на повече боя или мазилка при нанасяне на финишното покритие;
– образуване на пукнатини в повърхностите в периода на експлоатация.

Въпросните проблеми могат да възникнат изолирано или в комбинация. Във всеки случай обаче, тяхното адресиране е свързано с излишни разходи.

Много често хората погрешно смятат, че проблемите, произлизащи от процесите по шпакловане, могат впоследствие да бъдат коригирани в етапа на боядисване. Всъщност обаче, истината е, че боядисването (без значение дали ръчно или машинно, с бюджетна или висок клас боя) не може да прикрие неравностите в основата, а дори напротив – то може допълнително да ги подчертае.

В практиката едва ли има по-силно обвързани и взаимоопределящи процеси от шпакловането и боядисването. Прецизното шпакловане предразполага към красиви и естетически-издържани стени и тавани.

marisan

Циментови шпакловки Терафлекс® и Термофлекс® от Марисан – висококачествени решения за всеки проект

Портфолиото от шпакловки Терафлекс® и Термофлекс® на Марисан обхваща разнообразие от решения на циментова основа. В него ще откриете шпакловки за интериори, екстериори, сухи и мокри помещения.

Циментовите шпакловки на Марисан предоставят модерен прочит на едно класическо решение, установило се в практиката от десетилетия. Гамата обхваща решения, подходящи за шпакловане в дебелина между 0.3 и 5 мм.

С тях си гарантирате:
– здрав шпакловъчен слой, устойчив на механичен натиск;
– силно еластично покритие, неподатливо на напуквания и движения в основата;
– оформяне на основа или финишен слой, устойчиви на агресивни атмосферни влияния;
– значителна адхезия с разнообразие от строителни основи;
– силно паропропусклив шпакловъчен слой.

За какво са подходящи циментовите шпакловки на Марисан?
– оформяне на армираща шпакловка в топлоизолационни системи;
– финишен слой на стени и тавани на открито и закрито;
– шпакловане в помещения с висока влажност;
– шпакловане преди боядисване или нанасяне на структурни мазилки;
– шпакловане преди лепене на тапети и други финишни покрития;
– шпакловане на повърхности в силно натоварени помещения и площи със засилен човекопоток.

marisan

Термофлекс® Super fine – универсална супер фина шпакловка за интериори и екстериори

Термофлекс® Super fine е акцентът в гамата циментови шпакловки на Марисан. Продуктът представлява силно еластична бяла циментова шпакловка, изградена на база висококачествени полимерни смолисти и целулозни добавки.

marisan

Предимствата на продукта включват:

Универсално приложение – шпакловката е идеално решение за фино финишно шпакловане на фасади, в бани и мокри помещения, силно натоварени площи и места с голям човекопоток като фоайета, коридори, стълбища, чакални, офиси, конферентни зали, както и при повърхности, подложени на тежки атмосферни и механични влияния при балкони и открити тераси.

Силна адхезия към разнообразие от повърхности – продуктът е подходящ за шпакловане на бетонови, циментови и варо-циментови основи, фасади, хастарни, саниращи и топлоизолационни мазилки, гипскартон, гипсфазер и др.

Фино шпакловане – модификацията на продукта позволява нанасянето му в особено тънък слой – между 0.2 и 3 мм, като след стягане образува много гладка повърхност.

Здрав и устойчив слой – едновременно с перфектната геометрия, слоят е и силно еластичен и устойчив на напукване. Лабораторните изпитвания на якостта на натиск на 28-мия ден показват стойности от 25 N/mm2 (БДС EN 1015-11), докато якостта на сцепление при опън достига 1.6 N/mm2 (БДС EN 1015-12). Така покритието може да поема възникващи в основата структурни движения и вибрации, запазвайки целостта си.

Предразполага лесно полагане на финишно покритие – продуктът гарантира едновременното преодоляване на съществуващите неравности в основата и оформянето на перфектно фин, равен и гладък слой за безпроблемното последващо лепене на тапети, боядисване или полагане на мазилка. Благодарение на белия цвят на шпакловката при полагане на декоративно покритие в светли тонове, разходната норма на боята се редуцира с до 30%.

Терафлекс® Циментова шпакловка

Продуктът представлява силно еластична циментова шпакловка за тънкослойно (между 2 и 5 мм) изравняване и заглаждане на стени и тавани във влажни помещения, на открито и закрито. Шпакловката е силно устойчива на напукване и механичен натиск, тъй като притежава значителна якост. Това ѝ позволява да устоява на всякакви разширения и движения в основата.

marisan

Оформеният слой се характеризира и със значителна паропропускливост.

Терафлекс® Циментова шпакловка е подходяща за нанасяне върху варо-циментови и бетонови основи, хастарни, саниращи и топлоизолационни мазилки, тухлени зидарии, основи от гипскартон, гипсфазер и газобетон и др.

Циментовата шпакловка се препоръчва при:
– изравняване на неравности по стени и тавани;
– приложение на открито или помещения с постоянна влага;
– повърхности със стенно отопление;
– преди нанасяне на структурни мазилки и бои.

Продуктът се предлага и в бяла разновидност. Нейният чисто бял цвят след изсъхване позволява много лесно боядисване. При декориране в светли цветове разходната норма на боята се намалява с до 30%.

marisan

Циментови шпакловки от Марисан – за всеки етап от работния процес 

Портфолиото от шпакловки на Марисан улеснява значително процеса по шпакловане преди боядисване, при топлоизолации, като финишно покритие, в бани или силно натоварени помещения. Решенията обезпечават всеки етап от работния процес. А крайният резултат е здрав и идеално гладък слой, гарантиращ дълготрайната надеждност и естетическа красота на стените и таваните.

За повече информация – Марисан.

Може да харесате още...