Циментовите хидроизолации ще ви изненадат

isomat

Когато имаме сериозно хидроизолационно предизвикателство – хидроизолация на фундаменти, теч в сутерена, покрива, тераса, басейн, изолация в банята под плочките, по-често ни хрумва да търсим битумни материали, мембрани или други течни гуми, независимо дали са на акрилна или на полиуретанова основа. По-рядко се обръщаме към циментовата хидроизолация или изобщо не мислим за нея като за възможност да реши сериозни проблеми с подпочвени води и течове.

Хидроизолационните материали на циментова основа в много отношения са универсални. Те могат да са еднокомпонентни за полагане в основи и сутерени или еластични и силно еластични с приложение на открито или във водни резервоари. При всички случаи обаче те имат няколко основни предимства, които не са за подценяване:

isomatНепретенциозни към влага в основата – за разлика от всички видове битумни, акрилни, полиуретнови и хибридни хидроизолации, циментовата позволява полагане върху леко влажна основа. Смолистите материали изискват абсолютно суха и чиста основа, правилно подбран грунд и сухо време за монтаж. При циментовите хидроизолации основата се грундира най-често именно с вода, което намалява разходите и улеснява монтажа.

Устойчиви както на положително, така и на отрицателно водно налягане – циментовата хидроизолация може да бъде положена от всяка от двете страни на стената, която искаме да изолираме, в зависимост от достъпа, който имаме. Това я прави единствен възможен вариант за изолация на сутерени в готови къщи, където не можем да копаем отвън и да отваряме отново фундаментите. В този случай полагаме хидроизолацията на стената от вътрешната страна и спестяваме огромни разходи и бъркотия.

isomat

Устойчива на постоянна вода – много от течните гуми, които са широко разпространени изолират течаща вода, но са неустойчиви на локви, които остават с дни на покривите и откритите тераси или на влага, проникнала под плочките. Тези вода и влага увреждат течната гума и водят до необходимост от ремонти. Циментовата хидроизолация е устойчива на постоянна вода и влага, което я прави подходяща и за басейни и водни резервоари, а много продукти, като AQUAMAT ELASTIC и AQUAMAT PENETRATE например са сертифицирани и подходящи за употреба и в резервоари с питейна вода.

isomat

Лесни за полагане – за разлика от смолите, които са по-чувствителни и имат особености на подготовка на основата, грундиране, смесване, полагане и не рядко изискват специализирани инструменти и умения, циментовата хидроизолация е значително по-лека за работа. И тук имаме нужда от здрава и сравнително равна основа – бетон, каменна или тухлена зидария или циментова замазка; ако не е такава е необходимо да я поправим и шпакловаме със заздравяващ материал като DUROCRET. Самото полагане е след грундиране с вода и материалът се нанася на два слоя с четка – операция, която не изисква специално обучение или умения.

isomat

Безшевна хидроизолационна мембрана – всички циментови хидроизолации са мазани, което води до непрекъсната безшевна повърхностна мембрана. При използването на битумни мембрани за изолация на фундаментите, освен особеното внимание, което трябва да се отдели на влагата в основата и специфичното грундиране, предизвикателство представляват и местата, където мембраните се снаждат, защото именно там възникват проблеми при слягване на конструкцията или при недостатъчно здрав шев. С мазаните хидроизолации този проблем не съществува, тъй като ние обмазваме с четката цялата повърхност. Това ни носи предимства и при наличие на чупки и детайли, където снаждането на мембраните е сложно, а с четката можем да сме много по-детайлни. Освен това, ако се използва кристализираща хидроизолация AQUAMAT PENETRATE, която остава постоянно активна, основите на сградата са постоянно защитени от проникване на влага в конструкцията.

Isomat

Едно ограничение в приложенията на циментови хидроизолационни материали е тяхната неустойчивост на UV лъчи, което означава, че, когато се ползват за открити пространства, трябва да имаме друго крайно покритие – плочки, паваж, декинг, боя, декоративни покрития, камъчета, озеленяване и др. Това прави циментовите хидроизолационни материали подходящи за тераси и бани (под плочките), за плоски покриви (под плочки, декоративни камъчета, замаски), за басейни и аква-паркове (под плочки и епоксидни бои), за зелени покриви, за фундаменти и други.

isomat

Полагането и работата с циментова хидроизолация е лесно, но има своите особености, затова преди да пристъпите към някое приложение, свържете се със специалистите от Изомат, за да ви инструктират за най-добър резултат.