Дюбел с винтова резба за директен монтаж на изолационни плочи

На международния търговски панаир DACH+HOLZ в Кьолн, немската фирма CELO представи за първи път новаторският дюбел IPSD 80 за директно закрепване на топлоизолационни композитни системи (ETICS). Този специален дюбел дава възможност за изключително бързо закрепване на изолацията и не провежда топлина.

Когато се използва заедно с винт с резба 4.5×25 мм, IPSD 80 е идеален за директно закрепване на изолацията към свързващите профили на стената (през минимум 8 мм отвор). В допълнение, той е подходящ и за монтаж на други леки елементи към фасадите, като например детектори за движение. Неговата перфектна вътрешна геометрия позволява лесно завинтване на винтовете.

Уникалната характеристика е, че специалният дюбел може по желание да се монтира и директно в изолационния материал (в случай на предварителна инсталация) и може също така да бъде демонтиран. Друго предимство е, че по време на демонтажа в изолацията остава само малък отвор. Благодарение на острия си връх, иновативният дюбел може да се поставя без предварително пробиване в изолацията.

Специалният дюбел IPSD 80 е направен от найлон, подсилен със стъклени влакна и е устойчив на стареене. С дължина 80 мм, IPSD 80 може да се използва с почти всички фасадни изолационни системи. Подходящи изолационни материали са Styrodur, твърда пяна, полистирол и дървесни влакнести плоскости (условно подходящи за дъски от минерална вата). Благодарение на ясно изразената резба, дюбелът постига препоръчителна стойност на натоварване от около 5 кг в полистиролни плочи.

Вижте също...