pixel

До какви промени може да доведе процесът на вдухване в строителния сектор

insultation

Когато през лятото стаите се нагряват неприятно, а през зимата разходите за отопление се покачват, повечето собственици знаят точно какво е решението: добре да изолират къщата. Въпреки това мнозина се колебаят. Как да бъдат убедени?

Във времена на нарастващ недостиг на квалифицирани работници занаятчиите често са заети с месеци. Това обаче все още не се отнася за т.нар. blow-in изолация – просто технологично решение, което може значително да намали финансовите и времевите разходи за изолация. При този метод на изолация люспи от минерална вата (стъклена или каменна) се вдухват плътно в съществуващи кухини или на етажни тавани – минимално инвазивен, чист и неусложнен, спестяващ време и пари. Общо около 2,5 милиарда квадратни метра от повърхността на сградната обвивка в съществуващи сгради могат да бъдат изолирани по този начин с помощта на раздувна изолация. Това би могло незабавно да повиши темпа на обновяване и да ускори спешното преодоляване на енергийните и климатичните промени в сградния сектор, като потенциалът за спестяване на CO2 е почти 60 милиона тона.

За много милиони съществуващи сгради, особено в северната и западната част на Германия, чиито външни стени са изградени с облицовъчен слой от клинкер, раздуваемата изолация с минерална вата е подходящ метод за изолация на ядрото. Тези къщи имат неизползвана кухина в структурата на стената, която може лесно и бързо да се изолира с вдухана стъклена или каменна вата.

insultation

Дори за тавана на последния етаж на специализираната фирма често са необходими само няколко часа за вдухване на изолацията с минерална вата. С метода на обдухване собствениците на жилища могат да намалят енергийните си нужди, особено в краткосрочен план, и да спестят разходи за гориво в продължение на десетилетия.

Началото на строителството е поставено и в нови сгради

Сглобяема сграда с дървена конструкция във Висмар, изолирана с минерална вата, показва, че изолацията с вдухване е водеща и при новите сгради. Тя е пример за пестеливо на ресурси, щадящо климата местно строителство.

Снимки: Arnold Drewer

Може да харесате още...

Izolacii.eu