pixel

Доброволци сканират ”Подуяне” по проекта СМЕН

Неправителствени организации стартираха проект за градско обновяване в столичния район „Подуяне“.
Проектът за заснемането и предлагането на идеи за промяната на публичните пространства в район „Подуяне“, носи името „СМЕН“ или „сканиране на места в нужда“.  Идеята е на сдружение „Див Рошков“, а партньори са сдружение „Трансформатори“ и  Фондация за общностно развитие – ФОРА.

Доброволци от всички възрасти ще обхождат кварталите в район „Подуяне“ в търсене на спортни съоръжения, културни ценности и инфраструктура, които имат нужда от спешно обновяване.

Те ще претърсят изцяло район „Подуяне“, включително кварталите и жилищните комплекси – „Хаджи Димитър”, „Стефан Караджа”, „Сухата река”,„Васил Левски”, „Левски” В, „Левски” Г, „Малашевци”, както и района покрай ЖП ареала от северната му страна между Слатинска река на изток и Владайска река на запад.

Сегашният проект е продължение на този за „Съвременна градска археология“, в резултат на който е картирана  културната инфраструктура на София. Тогава, като много интересен се очертал район „Подуяне“, което е и причината за избор. От друга страна има производствени зони в района, които от една страна го изолират от останалата част на София.

Проектът за градско обновяване с младежко участие – СМЕН се финансира в рамките на програмата за подкрепа на неправителствените организации в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г.

dir.bg

Може да харесате още...