pixel

Дом с вид на Наутилус връща хората към природата

Странна къща с вид на морски охлюв Наутилус е проектирал дизайнерът Хавиер Сенозиаин. Той е съчетал своята склонност към художественото експериментиране с един силно опростен и природосъобразен начин на живот. Домът се намира в Мексико Сити и е пример за това, което творецът нарича „био-архитектура“ – идеята, че сградите на базата на естествените принципи и органичните форми ни връщат към местната история, традиция и културни корени, създавайки хармония с природата.

Кацнал над потънали в смог град, този охлюв е дом на Магали и Фернандо Майорга и двамата им синове – Алън и Джош. При влизане в дома на Майорга човек трябва първо да мине през главния вход – една врата в стена, изградена от цветни стъкла. Така гостът влиза в хола, където подът е покрит с растителност и е разделен от дълги тесни пътеки, движещи се по протежение на изкуствен поток. Перфорирани врати, които се намират в задната част на основното пространство, водят към две малки, „пещерни“ стаи за момчетата, а спалнята на родителите е разположена в задната част на конструкцията.

Вътре всичко е с овални форми. Мебелите се сливат със стените и изглеждат сякаш са „поникнали“ от структурата на къщата. Всеки елемент е внимателно избран така, че да съвпада с органичната тема на сградата. „Социалният живот в този дом Наутилус протича без никакво разделение, в хармонична среда в три измерения“.

Забележителен екологичен фактор в този дом е фактът, че той е конструиран от особен вид керамика, която се нанася като спрей и се нарича „Гранкрит“. Този материал е по-здрав от бетон, устойчив на огън и осигурява добра изолация в горещите и в студените дни.

Всичката тази „био-архитектура“ ни напомня, че ние също сме органични същества и може би това, от което всички имаме нужда, е да „слезем“ малко по-близо до земята.

greentech.bg

Може да харесате още...