pixel

Един от най-дългите мостове е факт

Един от най-дългите мостове в света вече е пуснат в експлоатация. След тунелът Мармарай, който беше открит през есента на миналата година, дойде ред и на друго чудо на инженерната и строителна мисъл – третият мост над Босфора. Съоръжението ще облекчи значително трафикът между европейската и азиатската част на мегаполиса.

Мостът „Явуз Султан Селим” е на стойност 3 млрд. USD. Построен е от турско-италиански консорциум и е най-широкият висящ мост в света – 58.4 метра. Дължината на съоръжението е 1408 метра. То е с 10 ленти, от които две са железопътни.

По предварителни изчисления отварянето му ще спести 1.75 млрд. USD разходи за гориво и енергия, тъй като ще съкрати значително времето за пътуване. Важно е да се отбележи, че в посока от Европа към Азия таксата за преминаване ще бъде 3 USD, а обратния път – от азиатската към европейската част, ще е безплатен. Очакванията са по моста на ден да преминат поне 135 000 превозни средства.

„Това не е само мост. Това е произведение на изкуството и строително чудо – най-широкият мост в света и най-дългият с ж.п. път. Този мост няма да обслужва само Истанбул. Той ще свързва Европа с Азия. Той е продължение на Пътя на коприната”, каза по време на официалната церемония по откриването министър-председателят на Турция, Бинали Йълдъръм.

„Явуз Султан Селим” е само част от много по-грандиозен проект – магистрала по северната част на Мраморно море, чието реализиране е разделено на три фази. Мостът е първата част и тя вече е реализирана. Останалите две включват изграждането на магистрали и свързването с местната пътна мрежа.

fakti.bg

Може да харесате още...