pixel

ЕК одобри 120 млн. евро за Северната дъга на София

Европейската комисия одобри проекта за изграждане на Северна скоростна тангента на София, съобщи Министерството на регионалното развитие.
Проектът на 16-километровото шестлентово трасе е на стойност 120 151 948 евро. От тях 85% са съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие, 15 на сто – от националния бюджет.

Пътят ще свърже крайните северозападни и югоизточни квартали на София.

Очаква се да се подобри достъпът от най-отдалечените райони и населени места край столицата до центъра.

„Изграждането на 16-километровото трасе ще доведе до равномерно разпределение на трафика между новото трасе и Софийския околовръстен път и ще допринесе за намаляване на шума, вибрациите и вредните емисии“, пише в съобщението на министерството.

Северната скоростна тангента трябва да е готова до края на следващата година.

Тя ще пресича едни от най-важните пътни връзки – АМ „Тракия“, „Хемус“, „Люлин“ и пътят София – Калотина. Дължината на отсечката е 16.54 км, предвижда се изграждането на 19 съоръжения и три големи пътни възела.

Според шефа на Пътната агенция инж. Стефан Чайков тангентата ще е най-сложният пътен обект, който е строен някога в България.

Собственици на имоти, подлежащи на отчуждаване заради построяването на тенгентата, обаче се заканиха да заведат съдебни дела, защото смятат, че предложените им обезщетения са много малки.

През април ЕК официално одобри апликационната форма на проекта за изграждане на Западната дъга на Софийския околовръстен път.
Обектът се финансира от Кохезионния фонд на ЕС чрез Оперативна програма „Транспорт“ с 44.8 млн. лв. Дължината на трасето е около 8.5 км.

Проектът започва от сегашната пресечна точка на Околовръстния път на София с автомагистрала „Люлин“ и завършва след бъдещата връзка със Северна скоростна тангента и автомагистрала София – Калотина.

Предвижда се основната част на новия път да има три ленти във всяка посока на движение. Разделен е на два участъка, като по първия вече се работи и е изпълнен над 40%, а пълната му готовност се очаква през юли.

dir.bg

 

Може да харесате още...