pixel

Еко-селище в Панама се строи от пластмасови бутилки

В един свят, където милиарди пластмасови бутилки за еднократна употреба отиват на депата за боклук всяка година, намирането на иновативни начини за повторното използване на тези шишета е предизвикателство. Един от начините за „рециклиране“ на материала е вграждането на бутилките в стените. Нов проект за еко-жилища в Панама има за цел да построи цяло селище по този начин.

Селището от пластмасови бутилки, разположено на Исла Колон в провинция Панама Бокас дел Торо, ще е цяла общност, съставена от около 120 жилища. Всички те ще са построени от употребявани пластмасови бутилки. Шишетата ще служат като изолация. Тя ще поддържа интериора на сградите с около 17 градуса по-хладен от външната среда.

Дизайнът на домовете не изглежда като да се различава от този на обикновена къща; поне не и докато човек не знае какво има в стените. Това е добре, защото в този район малцина са склонни да живеят в дом, който рязко се различава от общоприетото. Това, което отличава селището, изградено от пластмасовите бутилки, е начинът, по който са изградени стените. За целта се използват рамки, направени от арматурно желязо и стоманена мрежа. Вътре между арматурите са наредени употребяваните пластмасови бутилки, след това са вградени различните електрически и ВиК трасета, а накрая всичко това е покрито с бетонна замазка отвътре и отвън.

Над 10 000 пластмасови бутилки са използвани за първата сграда, която е построена през есента на 2015 г., според сайта на проекта. Следващият дом-модел ще използва доста повече. Сайтът продължава с обяснението, че всеки човек употребява средно 15 или повече пластмасови бутилки на месец. Така през ръцете на един потребител преминават около 14 000 бутилки в рамките на неговия живот. Чрез изграждането на двуетажна къща с пластмасови бутилки приблизително същото количество пластмасов отпадък може да бъде „спестен“ на околната среда и впрегнат в полезна работа в качеството му на изолация.

Очевидно е, че не-използването на пластмасови шишета е най-добрият избор за намаляването на пластмасовите отпадъци. Но преви широкото им разпространение, вграждането на шишета в стените с цел изолация е един интересен метод за неутрализиране на вредното въздействие на пластмасата върху природата. Решението би могло да е интересно за области без подходящи съоръжения за рециклиране или такива, при които подобна инфраструктура би довела до много „допълнителни предизвикателства“.

Бутилките за първия от домовете в проекта са били събрани чрез местна програма за рециклиране, създадена преди няколко години от Робърт Безо, създател и собственик на Селището от пластмасови бутилки. Проектът има три фази на развитие, включително построяването на селището за 120 домакинства, еко-салон, общностни градини, мини-паркове и други. Целта е не само създаването на местна общност, но и създаване на център за образование и научни изследвания за търсене на глобални решения за справяне с пластмасовото замърсяване.

greentech.bg

Може да харесате още...