pixel

Електрифициран бетон ще размразява пътищата

Традиционните методи за размразяване на пътищата са всеобщо известни – всяка година се изсипват тонове химикали, които впоследствие вредят на околната среда. Нов иновативен метод обаче, може да е големият пробив за в бъдеще – електрифицираният бетон.

Крис Туан, инженер и преподавател в Университета на Небраска, е изобретил своя собствена смес за направата на проводим бетон. Към момента, от Федералната авиационна администрация (ФАА) подлагат на тестове електропроводимата настилка. Сместа включва 20% стоманени стружки и въглеродни частици, които на практика превръщат бетона в нелош проводим агент.

ФАА тества малък участък в Омаха и ако всичко върви добре, иновативният метод ще бъде интегриран в летищата из Съединените щати. Облагите са очевидни – вместо да се разпращат камиони пълни с вредни химикали, които да размразяват поетапно пистите, просто ще трябва да пуснем ток по настилката и снегът много скоро сам ще се разтопи.

За да се наложи новият бетон обаче, ще е необходима сериозна инвестниция, но от друга страна, разпръскването на химикали си е удар по джоба в дългосрочен план. Не трябва да омаловажаваме и факта, че солта забързва корозията както на колите, така и на пътната настилка, а да не забравяме и подземните води и растенията, които също страдат от химикалите.

Още един потенциален бонус на иновативните пътища е, че електрическите коли биха могли да се зареждат, докато се движат по него.

Звучи много обещаващо, нали? Да пожелаем успех на идеята на Крис Таун, благодарение на която много скоро можем да забравим за тоновете вредни химикали, които се изсипват ежегодно по пътищата.

Може да харесате още...