Елементът на надпревара провокира всеки мениджър по пътя към успеха

Интервю с Росен Станков, управител на ТЕРАЗИД ЕООД

Г-н Станков, Вашето дружество отчете 24% ръст на продажбите за миналата година. Каква пазарна политика следвахте, за да постигнете този ръст и ще успее ли тя да ви помогне и през настоящата тежка икономическа година?

Наистина мога да кажа, че миналата година беше успешна за нас. Добрите финансови показатели са резултат не само на добре прицелена продуктова и пазарна политика, но и от усърдната работа на целия екип на Теразид ЕООД. Ние следим пазара както на национално, така и на европейско ниво. Отворени сме за иновации и се стремим да прилагаме опита на водещи европейски компании в България.
Знаете, че всяка година правим сериозни инвестиции за модернизация и разширяване на нашето производство, материалната и логистичната база. Това ни дава възможност да оптимизираме производствените процеси и да навлизаме на нови пазари и пазарни ниши, без това да влияе на позициите на вече заети пазари.
Смятам, че това е основната причина да отбелязваме постоянен ръст през последните години. Отчитаме, разбира се, и факта, че настоящата световна финансова криза ще окаже силно влияние върху резултатите в края на годината. За да минимизираме негативния ефект от кризата,  разработваме нови продукти, търсим нови пазарни ниши, както в България, така и в съседните държави.

Кои са последните нови продукти на Теразид, пуснати на пазара и по какъв начин генерирате идеите си за тях?

През последните няколко месеца разработихме и пуснахме на пазара продукти в няколко направления. Вече предлагаме продукти, които имат отношение не само към довършителните работи, но и към грубия строеж. В края на миналата година, например, започнахме да произвеждаме лепило и вароциментов разтвор за тухлени зидарии.
Наред с това сериозно разширихме цветовата гама на полимерните, силиконовите и силикатните мазилки. Новата серия „Слим лайн” включва над 330 цвята, с което палитрата от цветове по каталог на „Теразид” стана над 600 цвята.

Успявате ли да се противопоставите на вносните продукти?

Смея да твърдя, че отмина времето, когато българските марки се бореха за престиж, равен на този на вносните. През годините  Теразид ЕООД доказа, че е марка на високо качествени продукти, които по нищо не отстъпват на вносните.
Не е за подценяване и факта, че много от чуждите марки у нас построиха свои заводи в България и продукцията, която предлагат е далеч по-различна от произведената в заводите-майки.

Как проучвате тенденциите на развитие на пазара, за да прецените правилните инвестиции?

Имаме различни методи за следене на нагласите на пазара и за предвиждане на бъдещите тенденции. За нас особено важна е обратната връзка с нашите клиенти. Всекидневно, търговските представители на фирмата поддържат контакти както с наши дистрибутори, така и със строителни фирми и те са един от източниците ни за това какво се търси, какви са техните прогнози и планове. В същото време следим и пазарните нагласи на потребителите на дребно.
Така например, заради икономическата криза и прогнозираните още по-големи затруднения за строителните фирми и крайните клиенти търсихме начини да намалим цените на някои наши продукти. Това стана възможно в резултат на оптимизиране на производството и затваряне на цикъла с инсталация за сепариране и изсушаване на инертни материали. Установихме, че имаме възможност сериозно да намалим цената на някои продуктите от серията „Топ микс” и това се възприе добре от пазара.

От началото на годината предлагате силозна техника. Има ли интерес към нея от страна на строителите?

Както очаквахме, внедряването на силозната техника особено по време на криза не е лека задача. Определно има строителни фирми, които проявяват интерес към възможностите и предимствата на силозите. А те не са малко – пести се време и работна ръка за разтоварване, намаляват се грешките и липсите на материали, повишава се качеството на крайния продукт.
Ние продължаваме да работим за внедряването на силози не само за сухи смеси, но и за пастообразни мазилки и смятам, че след отминаването на кризата и събуждането на пазара, сериозните строителни компании ще търсят по-модерни и ефективни начин за зареждане и изпълнение на обектите.

Какви са отзивите на клиентите за новия цветови каталог „Slim line”?

Ние пуснахме новата серия „Слим лайн” в началото на този строителен сезон, но тя вече се радва на голяма популярност, не само заради голямото разнообразие от цветове, но и заради отличните цени на голяма част от цветовете.
Всички разновидности на мазилката – полимерна, силикатна и силиконова се предлага във влачена и драскана структура и добре познатите едрини от 1,3 мм до 3 мм.

Как мотивирате дистрибуторите си, за да постигате по-висок успех сред клиентите си?

Теразид ЕООД е компания, която държи на лоялността и добрите отношения със своите бизнес партньори. Това предполагам е и причината сред дистрибуторите ни да има фирми, с които работим вече повече от 10 години. Те растяха и се развиваха заедно с нас, имали сме сходни проблеми и ни свързва нещо много повече от търговски договор. Затова, както знаете всяка година ние събираме нашите лоялни клиенти и на официална церемония отличаваме тези, които са показали най-добри резултати не само през текущата година, но и за целия период на отношенията ни като цяло. Разбира се, имаме разработена схема за бонусиране в зависимост от постигнатите резултати. Не бих искал да подмина и обученията, които нашите търговски представители извършват всекидневно.

С какви други иновации ще зарадвате отново клиентите си?

За нас кризата не е просто заплаха от свиване на пазара. Тя ни кара още по-усърдно да търсим нови пазарни ниши и да работим върху нови продукти, към които има интерес. Така например, съвсем скоро ще пуснем на пазара битумна хидроизолация и грунд към нея. Нашият екип работи и по нова серия полимерни мазилки, както и върху още няколко нови продукта, които на този етап не бих искал да коментирам.

Миналата година организирахте първия тенис турнир за строителния бизнес. Бяхте и генерален спонсор на Европейското Гранд При по стрелба с лък. Какви са плановете ви в тази област за настоящата година?

Подкрепянето на спортни изяви се превърна в традиция за нас. Идеята да се организира турнир по тенис възникна спонтанно, но намери много поддръжници. Тази година, разбира се, отново ще направим такъв турнир и се надявам в него да се включат още повече участници – архитекти, инженери и други представители на строителния бизнес. Подобна спортна проява съчетава в себе си едновременно приятните емоции от спорта и неформалното бизнес общуване, което не е особено популярно в нашия бранш. Присъства неминуемо и елементът на надпреварата, който би провокирал всеки мениджър.