Eнергийно ефективна къща със SIP в шотландските планини

Проектът Lochside House на Haysom Ward Miller Architects е финалист в авторитения британски архитектурен конкурс AJ Architecture Awards, в категорията “Къща на годината”.Haysom Ward Miller Architects са специализирани в устойчивите и енергийноефективни проекти с използване на структурни изолационни панели (SIP). Те проектират, доставят и изпълняват на място своя проект за къща в Лохсайд, в планините на Шотландия. Заданието на клиента е да се построи къща, независима от електрическата мрежа и с ниска консумация на енергия в отдалечено крайбрежно място, която да се възползва максимално от невероятната природа.

“Това е изключително предизвикателен обект поради отдалечеността му и много трудния и ограничен достъп. Нямаше възможност да използваме механизация на място, поради което всички панели SIP трябваше да бъдат проектирани, конструирани и предварително нарязани. Всичко трябваше да бъде направено на ръка и нашите панели бяха доставени на сайта с помощта на един Landrover и малко ремарке.” – казват архитектите.

Проектът е много сложен, включващ три различни нива на пода и осем покривни зони в едноетажна сграда. “В центъра на къщата е издигнат каменен комин, който трябваше да бъде предвиден в дизайна на SIP панелите. Това доведе до вдигането на панелите преди комина, което ни се случва за първи път.”

Тези отдалечени, открити крайбрежни райони обикновено имат много суров климат и това място не е изключение. Изграждането на къщата с панелите SIPs трябваше да се извърши през зимния месец януари, сред сняг и силни ветрове.

Архитектите проектират, доставят и издигат комплекта от панели SIP за този зашеметяващ проект. Методът на строителство със структурни изолационни панели (SIP) е много енергийно ефективен, освен това къщата е напълно енергийно независима, със собствено водоснабдяване, пречистване на отпадъчни води и електрическа система, предназначени да намалят общото потребление на енергия.

Структурните изолационни панели (SIP) са високоефективна строителна система, идеална за нови сгради (жилищни, търговски или промишлени). Мнозина считат, че те ще заменят традиционната дървена рамка като стандартна конструкция на сградите в бъдеще. Панелите SIP са съставени от дебел пласт изолационна пяна, инжектирана между две структурни плоскости, поради което понякога са наричани “сандвич” панели. Твърдата синтетична пяна осигурява високи изолационни качества, докато двете структурни плоскости дават устойчивост, якост и стабилност на системата

С проблемите на околната среда, които вероятно ще доминират през целия ни живот в обозримо бъдеще, строителната индустрия адаптира нови технологии като SIP за разработване на нов вид енергийно ефективни и екологични жилища.