pixel

Енергийно позитивни къщи захранват Бостън с ВЕИ енергия

Градски къщи със соларни панели, зелени покриви, системи за събиране на дъждовна вода и тройни стъклопакети в прозорците генерират чиста енергия за електрическата мрежа в щатския град Бостън. Къщите са разработка на архитектите от Interface Studio Architects (ISA) и са носители на платинени LEED сертификати. Разработени са в сътрудничество с местните предприемачи Urbanica. Енергийно-позитивните градски къщи са създадени като част от програмата на града за зелени сгради – „E + Green Building“ – една инициатива за пилотно изграждане на прототипи на нулевоенергийни домове в града.
Всяка от постройките се състои от 4 градски жилища, с по 39 соларни панела на покрива, които могат да произвеждат докъм 10 000 киловата на година. Това е повече, отколкото собствениците на тези жилища евентуално биха употребявали. Домовете са проектирани съобразно пасивните слънчеви принципи, което има за цел да намали консумацията на енергия. Прозорците са с висока ефективност – троен стъклопакет, стените са с двойна изолация, а електроуредите със сертификат Energy Star за намаляване на потреблението на ток. Собствениците на жилищата ще могат да продават излишъка от енергия обратно в мрежата на града.
Фасадите на триетажните къщи са облечени в облицовки от метал и дърво. Всяко от жилищата има три спални, 2 бани, щедри задни дворове и тераси на трето ниво. Изграждането на домовете е завършено през 2013 г. Заобикалящите ги околности включват парк с дъждовни градини и водопропусклива настилка.

greentech.bg

Може да харесате още...