pixel

Ето какво трябва да знаете за фасадната мазилка и избора на цвят

Putz 2

Въпреки че естетическите аспекти често са на преден план, когато става въпрос за мазилка и боя – фасадата трябва да изпълнява много повече функции, отколкото просто да изглежда красива. Тя предпазва сградата от вятър, неблагоприятно време, ултравиолетово лъчение, замърсяване и температурни колебания. Съвременните системи за фасадно покритие балансират между всичко това и осигуряват защита и красива визия едновременно.

Правилната мазилка за фасадата

Мазилката на една къща се състои от един или повече слоеве пастообразни фасадни замазки. Различните свързващи вещества, добавки и пропорции на смесване водят до огромно разнообразие с различни свойства за всяка област на приложение. Минерално обогатените мазилки могат да бъдат структурирани по различни начини, докато силикатните мазилки са истински виртуози що се отнася до цветовете. Собствениците на жилища трябва да обръщат специално внимание на паропропускливостта на мазилката. Високодифузионните мазилки абсорбират влагата и след това я освобождават отново. Това предотвратява натрупването на влага и отнема хранителната среда на различни гъбички или водорасли.

Цвят за фасадата

Индивидуалността е ключова – с цвета на фасадата много собственици на жилища придават на дома си индивидуалност. Необичайната цветова схема обаче е само за смелите и изисква определено усещане за стил и цвят. Ето защо мнозина в крайна сметка избират светли и естествени цветове. Важно е и друго – избраният цвят да отговаря на къщата, обкръжението (покрив, градина) и да се вписва сред съседните сгради в квартала.

Тези съвети ще ви помогнат при избора на цвят:

– Колкото по-голяма е фасадната площ, толкова по-доминиращи изглеждат тъмните цветове. Ето защо е по-добре да ги използвате само за малки площи.

– Цветовете, които се намират един до друг в цветното колело, придават хармонична визия на фасадата (например: жълто-оранжево-червено, червено-лилаво-синьо, зелено-светло синьо-синьо).

– Цветовете, разположени един срещу друг в цветното колело, могат – ако се използват пестеливо – да бъдат добре използвани за акценти (например оранжево-зелено, синьо-жълто).

– За добър цветен контраст на фасадата, разликата в нюансите на цветовете не трябва да бъде по-малка от 20 точки.

– Цветовете изглеждат различно в зависимост от повърхността и структурата на фасадата. Сините тонове например са хармонични при фини мазилки, но не и при груба мазилка. Като цяло земните и пясъчни естествени цветове са подходящи за мазилки на фасади.

– Цветните акценти трябва да се използват внимателно, за да разгърнат ефекта си пълноценно. Различни профили, первази на прозорци или рамки на дограми могат да бъдат подчертани със силни и ярки цветове.

– За повече увереност може да направите примерно боядисване на част от фасадата и да наблюдавате поведението на цвета няколко дни при различни светлинни условия.

Може да харесате още...