pixel

Фандъкова договори 240 млн. лв. за София по европрограма

София ще получи близо 280 млн. лв. от Европа за новия програмен период на оперативната програма „Региони в растеж“ 2014-2020, като 240 милиона от тях ще бъдат дадени безвъзмездно.

През следващата седмица предстои подписване на договорите към програмата. Това се разбраха столичният кмет и еврокомисарят по регионално развитие Корина Крецу. Те обсъдиха проектите в новата оперативна програма на общински форум в Амстердам, съобщиха от Столична община.

„София постигна много добри резултати при изпълнението на проекти с европейско финансиране“, посочи Крецу. През юни тя ще посети София.

Европарите са предвидени за изграждане на втората фаза за интегриран градски транспорт, ремонт и мерки за енергийна ефективност на 26 училища и детски градини, обновяване на три зони в централна градска част, реновиране на театър „София“, културен институт „Средец“ и сгради на социални заведения.

В сряда Йорданка Фандъкова замина за Амстердам, където бе поканена на конференцията на кметовете на европейските столици. В рамките на форума се обсъдиха мерки за прилагането на стратегия за развитие на градовете. Самата Фандъкова се срещна с кметовете на Виена Михаел Хойпл и на Амстердам Еберхард ван дер Лаан.

В началото на април Европейската комисия избра Амстердам за европейска столица на иновациите за 2016 г. Кметът на Амстердам Еберхард ван дер Лаан и кметът на София обсъдиха възможностите да сътрудничество в сферата на иновациите и използването им за развитието на градовете.

trud.bg

 

Може да харесате още...