pixel

Фандъкова си иска обратно парите за спирките

Договорът на Центъра за градска мобилност в София със съпруга на бившата депутатка от ГЕРБ Ирена Коцева за изработка на 60 спирконавеси ще бъде прекратен, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. След като заради сделката си отиде бордът на директорите на столичното дружество, Фандъкова поиска оставка и на председателя на надзорната комисия, която е одобрила изпълнението им.

Кметът ще иска и изпълнителят да възстанови сумата от 284 000 лв., които е получил по договор. “От техническата експертиза стана ясно, че има сериозни несъответствия между изпълнението и заложените технически параметри в договора и изискванията на ЦГМ”, обясни тя.

Утре Сметната палата влиза на проверка в центъра. Работата на върховния одитор там ще продължи до края на годината и ще обхване дейността на дружеството от 1 януари 2014 до 30 юни 2016 г. “Изпратих резултатите и от старата, и от новата проверка на Държавната финансова инспекция, така че проверката от Финансовата инспекция също започва. Ще се работи паралелно”, обясни кметът. От първата проверка – на самата община, не се разбра нищо конкретно. Тя откри едва три нарушения в обществените поръчки на ЦГМ от януари 2015 до април 2016 г.

“Този одит мисля, че ще покаже малко по-различно състояние на дружеството от това, което показва назначената вътрешна проверка, за да е ясна истината и съответно да предприемем мерките за реформиране на тази система”, коментира общинският съветник от БСП Калоян Паргов. Левите ще настояват проверката на Фандъкова да бъде огласена публично.

segabg.com

Може да харесате още...