pixel

Фантастично строителство на сграда без стени

Фирма WATG  ще  изгради в САЩ, за първи път в света, сграда без преки носещи стени. Тя ще бъде създадена с технология на 3D печат на C-Fab клетки.

Методът е патентован от фирма Branch Technology и се състои в отпечатване на триизмерно носеща конструкция от смес от ABS пластмаса и въглеродни влакна. Готовата конструкция се запълва с класическия цимент и изолационна пяна.

Инженерите от WATG са усъвършенствали технологията и въз основа на параметрични алгоритми са създали структура на пчелна пита. Роботизираната ръка на KUKA KR 90 отпечатва отделни фрагменти на конструкцията, които след това се транспортират до строителната площадка и се сглобяват в един ансамбъл.

Сградата, построена на база C-Fab технология, може да приеме всякаква форма. При това носещата конструкция е лека и толкова здрава, както и традиционните. Инженерната фирма твърди, че пластмасовата стена, изпълнена с пяна с тегло 1,13 кг, спокойно може да издържи натоварвания до 1352 кг.

Жилищна сграда, построена с тази технология, ще се появи в лабораторията на Branch Technology следващата година. За нейното изграждане ще са необходими 28 отпечатани модули, които се свързват и се запълват с разтвор директно на строителната площадка.

Може да харесате още...