Фасади с триизмерна форма, изработени от възобновяеми суровини

TU-Chemnitz_3D-Fassade

Фасади от естествени влакна, био смола и велпапе за промишлени сгради – възможно ли е това? Да, това работи. Изследователи от Техническия университет в Кемниц са разработили елементи, които се състоят от 35% от тези влакна, като този дял може да нарастне.

TU-Chemnitz_3D-Fassade

Фасадата трябва да издържа на вятър и атмосферните влияния, което означава, че тя трябва да бъде възможно най-здрава и да устои поне няколко десетилетия. От друга страна, има и други изисквания, които трябва да бъдат добавени. Те включват лека конструкция и ниски производствени разходи. Междувременно архитектите и строителите имат и нови изисквания към елементите за облицовка: да са устойчиви и екологични. Тенденцията в бранша е към използване на все повече възобновяеми суровини и материали, които лесно се рециклират.

TU-Chemnitz_3D-Fassade

Изследователи от Техническия университет в Кемниц вече са разработили фасадни елементи, които се състоят от 35% естествени влакна. Предимството на фасадната облицовка от естествени влакна е очевидно: това са екологични продукти с големи размери и големи обеми и експлоатационен живот от няколко десетилетия. Изследователите не се фокусират само върху биовлакната за своя проект, но също така акцентират и върху формата. Така те създават триизмерни елементи, някои от които са полупрозрачни. Това позволява инсталирането на светодиоди зад тях, което придава на екологичните фасади още по-съвременен облик, като така фасадата се превръща в анимирано пространство, върху което могат да се показват текстове, изображения и видео. Биофасадата на учените е тествана допълнително, за да изпълни всички необходими изисквания относно пожаро- и звукоизолацията, носещата способност и топлоизолацията.

Вижте също...